Maren Malkeko smider 50 kilo i varmen

De høje temperaturer stresser køerne i en sådan grad, at de taber op mod 50 kilo på blot ti dage. Maren Malkeko og hendes ligesindede har det svært med varme, og allerede ved 20 grader og høj luftfugtighed indfinder stressen sig, fortæller dyrlæge Jørgen Katholm fra Videncentret for Landbrugs kvægafdeling.

»Symptomerne på stress er, at koens åndedræt bliver hastigere, den står mere op, virker dvask, søger skygge og savler. Og så drikker den meget mere vand end normalt. Typisk spiser den også mindre,« siger Jørgen Katholm.

Konsekvensen af varmestressen er, at køerne producerer mindre mælk, fordi de æder mindre og samtidig bruger energien på at nedkøle kroppen frem for at forbrænde fedt, som er med til at danne mælk.

Jørgen Katholm fortæller, at mange mælkeproducenter tager varmestress alvorligt. Det afspejler sig blandt andet i, at nye stalde er optimeret til at give et godt sommerklima.

»Nye stalde er typisk åbne med god mulighed for gennemtræk. En del er også forsynet med blæsere og bestøvende sprinklere for at svale køerne af,« siger han og understreger, at indehavere af mindre moderne anlæg med små midler kan gøre meget for at hjælpe køerne.

»Det handler om at sikre, at der er masser af frisk vand at drikke, og at vandtrugene er rene. Køerne skal også vente så kort tid som muligt på at blive malket,« siger han.

Stress er ikke den eneste udfordring for de danske køer på denne tid af året. Varmen betyder også, at bakterier stortrives i staldene, og derfor ser man flere tilfælde af yverbetændelse, som i værste fald kan være dødelig.

»Når bakterierne har så gode betingelser, som de for eksempel har haft her i juli, er det svært at bekæmpe yverbetændelsen,« siger Jørgen Katholm.

 

Dagens Gossip