Marianne Jelved: Pia Kjærsgaard ved ikke, hvad hun taler om

Danmarks nye kulturminister, Marianne Jelved (R), vil bringe en bredere debat om de danske rødder med ind i ministeriet.

Det fastslår Marianne Jelved umiddelbart efter ministeroverdragelsen i Kulturministeriet, der betød et farvel til forgængeren Uffe Elbæk (R).

- Den måde, vi har indrettet vores folkestyre på, er anderledes end i andre lande. Vi er i Danmark rundet af en kultur, hvor vi har en mindrertalsret. I Danmark er det tilladt for mindretal at lave egne skoler og folkeoplysning, og det er jo noget, der er specielt for os, siger hun.

Allerede inden, Jelved blev udnævnt til minister, kaldte Dansk Folkepartis værdiordfører, Pia Kjærsgaard, Det Radikale Venstre for et elitært parti, der i modsætning til Dansk Folkeparti har erstattet danske kerneværdier som højskoletanken med multikulturalisme.

Men det skudsmål afviser den nye minister fuldstændig.

- Pia Kjærsgaard ved ikke, hvad hun taler om. Det Radikale Venstre holder ikke møder uden, at højskolesangbogen er der, siger hun.

Det er allerede planlagt, at Marianne Jelved og Pia Kjærsgaard skal mødes i debatter i det nye år. Og det er der en særlig grund til, understreger kulturministeren:

- Jeg vil gerne vide, hvad det er, Pia Kjærsgaard er utilfreds med. Nu er det jo hende selv, der har udnævnt sig til værdiordfører. Og det er hende selv, der siger, at hun har nogle konfliktflader med Det Radikale, og dem vil jeg da gerne afprøve.

Spørgsmål: Skal vi ligefrem se dig i rollen som værdikriger?

- Nej, det skal man ikke. Jeg vil bare anerkende, at man kan diskutere forskellige holdninger til, hvad der er godt, og hvad der ikke er godt, lyder svaret fra Jelved.

Hun ser ikke kun sig selv som minister for en generel debat om dansk kultur, men i høj grad også som minister for det danske kulturliv.

- Jeg vil gå i dialog med de mennesker, der arbejder med de områder, som kulturministeriet dækker. Det er store dele af vores fritidsliv, idrætten og folkeoplysningen, kultur kunst og medieverdenen, siger hun.

- Det er en læreplads, det her, og en minister skal principielt være minister uden at være fagperson. Men en minister har også en forpligtelse til at sætte sig ind i det område, man er minister for, siger hun.

/ritzau/

 

 

Dagens Gossip