Marts slår ekstrem vejrrekord

Det skyldes nok i endnu højere grad, at årets marts har været helt ekstrem kold i forhold til marts i fjor.

DMI regner således med, at marts 2013 kommer til at slutte med en døgnmiddeltemperatur på lige omkring minus 1,0 grader.

Det vil i givet fald være hele 6,7 grader koldere end marts 2012, der bød på en middeltemperatur på 5,7 dejlige plusgrader.

DMI kan ikke i sine vejrannaler finde en større temperaturmæssig forskel mellem marts måned i to på hinanden følgende år, og det vil sige siden 1874.

Hvis man yderligere skal pirke til danskernes irritation over den aktuelle martskulde, kan man pege på, at på denne dag i fjor, den 27. marts 2012, røg kviksølvet helt op på 19,1 grader på en vejrstation i Vendsyssel.

Det blev dermed den næstvarmeste danske martsdag nogensinde, kun overgået af 22,2 grader i 1990. I disse dage skal vi være glade, hvis termometeret kommer op på fire grader midt på dagen.

DMI er da heller ikke længere i tvivl om, at årets marts bliver den koldeste herhjemme i 26 år.

Marts 1987, der kom i halen på tre isvintre i midten af 80erne, endte således på minus 1,8 grader. Hvis forventningen om en middeltemperatur på 1,0 minusgrader i denne marts holder stik, vil måneden slutte som den 11. koldeste af slagsen, der er målt herhjemme.

Desværre er der ikke udsigt til, at vejrguderne - eller hvem der i øvrigt er ansvarlig - vil skrue op for den store nordeuropæiske radiator i de kommende påskedage.

Den velkendte påskeøsten med bidende kold polarluft fra Sibirien vil præge Danmark i en rum tid fremover. DMI forventer dagtemperaturer på tre-fire plusgrader og nattemperaturer på helt ned til otte minusgrader i de kommende dage.

Heldigvis vil en strålende sol - bortset fra en overgang langfredag og lørdag - minde os om, at det rigtige forår lurer deroppe i de højere luftlag.

 

Dagens Gossip