Massiv forfølgelse af kristne i Mellemøsten

15/04/2013 16:56

BNB

Nyheder
I Irak er to tredjedele af landets en million kristne flygtet efter Saddam Husseins fald. Den samme tendens ses i Egypten, der har otte millioner kristne og Syriens to millioner. Forfølgelsen breder sig desuden til landes om Nigeria og Pakistan.I Egypten blev kristne i sidste uge angrebet og dræbt af muslimer. I Nigeria blev 19 kristne dræbt og 4.500 sendt på flugt ugen forinden, da muslimske nomader angreb kristne.»Forfølgelsen af kristne er ved at antage alvorlige former især i Egypten og i Nigeria,« siger lektor Peter Lodberg, der er studieleder på den teologiske uddannelse ved Aarhus Universitet.Han er pessimistisk på vegne af de kristne i forhold til deres fremtid især i Mellemøsten.»Vi har troet, at man bare kunne vælte totalitære regimer i Mellemøsten, så ville demokratiet vokse frem, som da man væltede nazisterne i Europa, og et demokratisk Tyskland voksede frem. Men det er lige præcis det, der ikke sker i Mellemøsten. Det har været en falsk analyse, fordi man ikke har medtaget den religiøse rolle i det politiske spil,« mener Peter Lodberg.Det er en udvikling, der også bekymrer udenrigsminister Villy Søvndal (SF).»Det er meget bekymrende, hvad vi ser i Egypten og Syrien. Og det er rigtig svært for det kristne mindretal i Irak. Det er helt afgørende, at lande respekterer menneskerettighederne, herunder de religiøse,« siger Villy Søvndal, der er klar til at skære i hjælpen til lande, der ikke forhindrer forfølgelse af kristne, siger han til Jyllands-Posten.

Mest læste i dag

I Irak er to tredjedele af landets en million kristne flygtet efter Saddam Husseins fald. Den samme tendens ses i Egypten, der har otte millioner kristne og Syriens to millioner. Forfølgelsen breder sig desuden til landes om Nigeria og Pakistan.

I Egypten blev kristne i sidste uge angrebet og dræbt af muslimer. I Nigeria blev 19 kristne dræbt og 4.500 sendt på flugt ugen forinden, da muslimske nomader angreb kristne.

»Forfølgelsen af kristne er ved at antage alvorlige former især i Egypten og i Nigeria,« siger lektor Peter Lodberg, der er studieleder på den teologiske uddannelse ved Aarhus Universitet.

Han er pessimistisk på vegne af de kristne i forhold til deres fremtid især i Mellemøsten.

»Vi har troet, at man bare kunne vælte totalitære regimer i Mellemøsten, så ville demokratiet vokse frem, som da man væltede nazisterne i Europa, og et demokratisk Tyskland voksede frem. Men det er lige præcis det, der ikke sker i Mellemøsten. Det har været en falsk analyse, fordi man ikke har medtaget den religiøse rolle i det politiske spil,« mener Peter Lodberg.

Det er en udvikling, der også bekymrer udenrigsminister Villy Søvndal (SF).

»Det er meget bekymrende, hvad vi ser i Egypten og Syrien. Og det er rigtig svært for det kristne mindretal i Irak. Det er helt afgørende, at lande respekterer menneskerettighederne, herunder de religiøse,« siger Villy Søvndal, der er klar til at skære i hjælpen til lande, der ikke forhindrer forfølgelse af kristne, siger han til Jyllands-Posten.