Matas skal stå på egne ben

Aktierne i Matas skal nu stå alene uden mulig hjælpe fra bankerne bag børsnoteringen i slutningen af juni. De to hovedbanker bag noteringen, Morgan Stanley og Nordea, havde indtil 26. juli til at støtteopkøbe Matas-aktier, men afslutter programmet før tid.

»Stabiliseringsprogrammet er afsluttet. Der har været et yderst begrænset behov for stabilisering,« siger partner Søren Vester-gaard Poulsen fra kapitalfonden CVC, der tidligere var hovedaktionær i Matas.

Aktierne i detailkæden fik en god begyndelse og steg op til godt ni procent efter børsnotering 28. juni til kurs 125,50. Men siden faldt Matas-aktien tilbage til omkring introduktionskursen på 115 kroner pr. aktie. Det fik markedet til at summe af rygter om, at bankerne var tvunget til at købe op i aktien for at holde kursen.

Men der har ifølge Berlingskes oplysninger kun være tale om opkøb af 100.000 aktier, hvilket er en meget lav andel i forhold til flere andre børsnoteringer.

»Der er foretaget et marginalt støtteopkøb i kurs 115, men de aktier er solgt igen,« siger Søren Vestergaard Poulsen.

Ved børsnoteringen blev alle aktier solgt inklusive den såkaldte overallokering på 15 procent af udbuddet. Overallokeringen betød, at bankerne havde provenuet fra næsten 3,2 millioner aktie til rådighed til at købe aktier tilbage på markedet. Det var et beløb på cirka 400 millioner kroner, som Morgan Stanley og Nordea havde til at stabilisere Matas-aktien med i 30 dage efter børsnoteringen.

Men sent onsdag oplyste bankerne, at de ikke gør brug af den mulighed og ikke længere mener, at der er behov for at støtte kursen. Det betyder, at de 15 procent af aktierne, som var midlertidigt solgt ved børsnoteringen, nu er endeligt solgt.

Stabiliseringen af en aktiekurs efter en børsnotering er en normal procedure.

»At de slutter stabiliseringsperioden er et tegn på, at aktien har fundet sit umiddelbare niveau. Herfra skal den drives af den fundamentale udvikling i selskabet. Jeg mener fortsat, at Matas tilbyder en god investering med en stabil indtjening og høj udlodning til investorerne,« siger Jonas Guldborg Hansen, aktieanalytiker i Jyske Bank.

Han peger på, at næste vigtige dato bliver 28. august, hvor selskabets halvårsregnskab bliver offentliggjort.

»Nu er den stillet som alle andre aktier på markedet. Vi ser frem mod regnskabet i august, hvor der kommer nye informationer, hvilket kan påvirke prisfastsættelsen,« siger Jonas Guldborg Hansen.

Matas blev efter pæn efterspørgsel børsnoteret til en pris på 4,7 milliarder kroner – et niveau som var i den høje ende af det oprindeligt udbudte prisinterval. Det var den første større notering i Danmark siden 2010. Her nåede blandt andet Chr. Hansen, TDC og Pandora at komme på børsen. Børsfesten sluttede dengang og blandt andre ISS og Falck opgav noteringer, fordi markedet skiftede temperatur undervejs i processen. Eksperter har tidligere spået, at succesen med at sælge detailkæden kan åbne for andre børsnoteringer.

 

Dagens Gossip