Matematiklærere skal holde sig fra dansk

Når regeringen tirsdag offentliggør udspillet til en ny skolereform, vil et af de mest banebrydende initiativer være et krav om, at landets skolelærere i fremtiden kun skal undervise i fag, de er uddannet inden for, skriver Politiken.

- Det nytter ikke noget, at eleverne i vidt omfang undervises i fag, som læreren ikke er uddannet til at undervise i, siger uddannelsesminister Morten Østergaard (R) til avisen.

- Vi skylder både elever, forældre og lærere at tage undervisningen så alvorligt, at vi altid stiller med en lærer, der er ekspert i det fag, som er på skemaet, fortsætter han.

Ifølge Danmarks Lærerforening bliver eksempelvis næsten hver anden elev i 2. klasse undervist i matematik af en lærer, som ikke er linjefagsuddannet i faget.

For at komme problemet til livs vil regeringen indskrive i folkeskoleloven, at alle lærere i fremtiden skal have linjefagskompetence i de fag, som de underviser i.

Morten Østergaard ved endnu ikke, hvornår målsætningen konkret vil blive skrevet ind i folkeskoleloven, for det er en forudsætning, at landets folkeskolelærere sideløbende bliver opkvalificeret.

Til formålet vil regeringen afsætte en milliard kroner - såkaldte "ægte, nye penge" - på finansloven, siger Morten Østergaard, og midlerne skal frem mod 2020 bruges til at efteruddanne lærerne.

Dermed kan skolerne indfri regeringens krav om altid at benytte faguddannede lærere i alle lektioner og på alle klassetrin, lyder det.

Venstres uddannelsesordfører, Karen Ellemann, er umiddelbart positivt indstillet over for regeringens forslag.

- Vi er ikke i udgangspunktet afvisende over for ambitionen om efteruddannelse af lærerne, men vi er nødt til at se detaljeret på, hvordan det tænkes gennemført, siger hun til Politiken.

/ritzau/

 

Dagens Gossip