Medie: Derfor risikerer Mette Frederiksen en fyring

18/05/2013 17:46

BNB

Nyheder
Og i kølvandet på den diskussion synes det at være en almindelig antagelse i regeringspartierne, at Hele Thorning-Schmidt (S) vil bruge den kommende regeringsomdannelse til at styrke sit greb om regeringen og den socialdemokratiske folketingsgruppe. De illoyale – og til dem regnes Mette Frederiksen (S) – vil blive forflyttet, mens andre kan regne med forfremmelse, lyder det fra kilder i og uden for de tre regeringspartier, som bt.dk har talt med. Forholdet mellem Thorning og Frederiksen har siden regeringens lancering af vækstpakken i februar været lettere anstrengt. Først blev nyheden om nedsættelsen af selskabsskatten lækket dagen før, Mette Frederiksen skulle præsentere sit stærkt forsinkede udspil til en reform af kontanthjælpen. Forsinkelsen var selvforskyldt, siger centrale kilder. Og derefter stod hun som den eneste minister frem og kritiserede forslaget om lavere selskabsskat. Oprøret affødte et kæmpe rivegilde i partiet. Da Thorning tirsdag offentliggjorde dagpengeløsningen på et pressemøde i Statsministeriet, var Mette Frederiksen ikke til stede, selv om al lovgivningen ligger på hendes område. Den model har man ikke set før, når vigtige udspil skal præsenteres. Mette Frederiksen var henvist til at udtale sig bagefter. Helle Thorning-Schmidt kan give sin regering en kickstart, hvis hun gennemfører en ministerrokade efter sommerferien, siger den politiske kommentator Søs Marie Serup, der har en baggrund som spindoktor for Lars Løkke Rasmussen. »En rokade til efteråret kunne være en fin start på en ny politisk sæson, siger hun og nævner, at en omdannelse af regeringen kan tilgodese flere hensyn,« siger hun til bt.dk. Omdannelsen kan for det første skabe ny begejstring for regeringens projekt. For det andet kan Thorning have et behov for at sætte en ny politisk dagsorden og bruge rokaden til at give den en flyvende start. Og for det tredje kan en rokade bruges til at komme et mistillidsvotum til en minister i forkøbet ved at fjerne ham eller hende, før det går helt galt. »Regeringen er ikke slidt, og det kan ikke i sig selv begrunde en rokade nu. Men vi er næsten to år inde i valgperioden, og man siger i USA, at det tager to år at vinde et valg og to år at lære at regere. Argumentet for en rokade til efteråret er, at den skal forberede regeringen til den kommende valgkamp,« siger Søs Marie Serup. Det taler også for en rokade, at Thorning efter Serups vurdering har behov for at sætte sig stærkere igennem som regeringsleder. Hun vurderer, at det bedste tidspunkt for en rokade er lige efter nytår. Det giver Thorning mulighed for at bruge sin nytårstale offensivt til at sætte en ny dagsorden og samtidig sætte det hold, der skal forsøge at genvinde regeringsmagten.

Mest læste i dag

Og i kølvandet på den diskussion synes det at være en almindelig antagelse i regeringspartierne, at Hele Thorning-Schmidt (S) vil bruge den kommende regeringsomdannelse til at styrke sit greb om regeringen og den socialdemokratiske folketingsgruppe. De illoyale – og til dem regnes Mette Frederiksen (S) – vil blive forflyttet, mens andre kan regne med forfremmelse, lyder det fra kilder i og uden for de tre regeringspartier, som bt.dk har talt med.

Forholdet mellem Thorning og Frederiksen har siden regeringens lancering af vækstpakken i februar været lettere anstrengt. Først blev nyheden om nedsættelsen af selskabsskatten lækket dagen før, Mette Frederiksen skulle præsentere sit stærkt forsinkede udspil til en reform af kontanthjælpen. Forsinkelsen var selvforskyldt, siger centrale kilder. Og derefter stod hun som den eneste minister frem og kritiserede forslaget om lavere selskabsskat. Oprøret affødte et kæmpe rivegilde i partiet.

Da Thorning tirsdag offentliggjorde dagpengeløsningen på et pressemøde i Statsministeriet, var Mette Frederiksen ikke til stede, selv om al lovgivningen ligger på hendes område. Den model har man ikke set før, når vigtige udspil skal præsenteres. Mette Frederiksen var henvist til at udtale sig bagefter.

Helle Thorning-Schmidt kan give sin regering en kickstart, hvis hun gennemfører en ministerrokade efter sommerferien, siger den politiske kommentator Søs Marie Serup, der har en baggrund som spindoktor for Lars Løkke Rasmussen.

»En rokade til efteråret kunne være en fin start på en ny politisk sæson, siger hun og nævner, at en omdannelse af regeringen kan tilgodese flere hensyn,« siger hun til bt.dk.

Omdannelsen kan for det første skabe ny begejstring for regeringens projekt. For det andet kan Thorning have et behov for at sætte en ny politisk dagsorden og bruge rokaden til at give den en flyvende start. Og for det tredje kan en rokade bruges til at komme et mistillidsvotum til en minister i forkøbet ved at fjerne ham eller hende, før det går helt galt.

»Regeringen er ikke slidt, og det kan ikke i sig selv begrunde en rokade nu. Men vi er næsten to år inde i valgperioden, og man siger i USA, at det tager to år at vinde et valg og to år at lære at regere. Argumentet for en rokade til efteråret er, at den skal forberede regeringen til den kommende valgkamp,« siger Søs Marie Serup.

Det taler også for en rokade, at Thorning efter Serups vurdering har behov for at sætte sig stærkere igennem som regeringsleder.

Hun vurderer, at det bedste tidspunkt for en rokade er lige efter nytår. Det giver Thorning mulighed for at bruge sin nytårstale offensivt til at sætte en ny dagsorden og samtidig sætte det hold, der skal forsøge at genvinde regeringsmagten.