Medier: Den belgiske konge går af

Den flamsksprogede avis De Morgen skriver på baggrund af oplysninger fra regeringskilder, at kongen vil træde tilbage på den belgiske nationaldag 21. juli. Kongen har angiveligt allerede meddelt regeringen sin beslutning.

Det belgiske hof ønsker ikke at kommentere rygterne, men oplyser blot, at kongen vil holde en TV-transmitteret tale onsdag klokken 18, og umiddelbart efter, klokken 18.15, taler premierminister Elio Di Rupo.

De belgiske medier spekulerer i, at det er et svigtende helbred, som får den 79-årige konge til at trække sig tilbage for at overlade posten til sin ældste søn prins Philippe. Han er 53 år og gift med prinsesse Mathilde, med hvem han har fire børn.

Kong Albert er født 6. juni 1934 og overtog tronen i august 1993. Han når derfor ikke at fejre sit 20 års jubilæum, inden han træder tilbage.

Det belgiske kongehus er et konstitutionelt monarki og har derfor primært en repræsentativ rolle. Men kong Albert har dog tidligere blandet sig i det politiske liv, da det på mange måder delte Belgien blev kastet ud i en politisk krise i 2007. Det skete, efter at forhandlingerne om en ny regering var brudt sammen.

Belgien er delt i det flamsksprogede Flandern, det fransksprogede Vallonien og den tosprogede hovedstad Bruxelles, men kongehuset har været en sjældent samlende kraft i landet, hvor magten i stigende grad flytter til de regionale regeringer.

Flamsk- såvel som fransktalende belgiere er især begejstrede for prins Philippes hustru. Hun har sikret arvefølgen, er adelig, pletfri og taler både flamsk og fransk, og hendes vindende væsen og positive udstråling har været et trumfkort for kongehuset i en sådan grad, at de belgiske medier har døbt det »Mathilde-effekten«.

Hvis kong Albert som ventet meddeler, at han abdicerer, sker det blot seks måneder efter, at Hollands dronning Beatrix overlod tronen til sin søn, Willem Alexander.

 

Dagens Gossip