Meget gældsatte boligejere tvinges til at droppe afdragsfrie lån

05/04/2013 22:55

BNB

Nyheder
Boligejere, som har lån uden afdrag, og hvor lånet udgør mere end 80 procent af boligens nuværende værdi, vil blive presset til at betale afdrag på hele lånet, når den tiårige periode med afdragsfrihed udløber. Det har Erhvervs- og Vækstministeriet besluttet. Realkreditten havde ønsket, at det alene var den del af lånet, som lå over 80 procent af boligens værdi, der skulle betales afdrag på, mens resten af lånet kunne fortsætte uden afdrag. »Men det er åbenbart i strid med den gældende lovgivning. Derfor skal alle, som har et lån uden afdrag, der er oppe over den tilladte lånegrænse på 80 procent, betale afdrag af hele lånet, når de første ti år er gået,« siger Karsten Beltoft, der er direktør i Realkreditforeningen. Han tilføjer, at boligejere, som har lån under lånegrænsen på 80 procent, fortsat er frit stillet. De kan således godt få et nyt lån uden afdrag, når de første ti år er gået. Det er alene de mest gældsatte, som presses til at betale afdrag – på hele lånet.Enorme prisfald Seniorøkonom Mikkel Høegh fra BRFkredit skønner, at der er 150.000 boligejere herhjemme, som er teknisk insolvente og har mere gæld i deres bolig, end den er værd. »Hvor mange af dem, der har lån uden afdrag, ved vi ikke. Men det er ganske givet en del, og de vil få det sværere, hvis de presses til at betale afdrag på hele deres lån,« siger Mikkel Høegh. De første lån uden afdrag kom på markedet herhjemme i efteråret 2003. Det er derfor i år, at de første lån af denne type udløber, når den tilladte periode på ti år uden afdrag slutter. Det er især alle dem, der købte bolig med lån uden afdrag, da priserne toppede i 2006 og 2007, der har et problem. De sidder nemlig i dag tilbage med samme gæld som dengang og en bolig, der er blevet mindre værd. På landsplan er boligpriserne siden dengang faldet med op mod 20 procent, men enkelte steder, og især i de dyre områder af landet, hvor de afdragsfrie lån tilmed var de mest benyttede, har prisfaldene været større end dette og oppe på 30 procent eller endnu mere.Forsigtig optimisme Derfor er der ganske mange herhjemme, som i dag har en bolig, hvor lånet udgør mere end 80 procent af boligens skønnede handelsværdi. Presses de til at betale afdrag på deres lån, kan det i yderste konsekvens føre til tvangsauktioner og tab hos realkreditten. Realkreditten har dog i årevis påstået, at de kun har givet lån uden afdrag til boligejere, som har råd til at betale et fastforrentet lån med afdrag. Derfor burde en del af de mest udsatte boligejere have råd til at indlede en periode med afdrag. De har også haft ti år til at indrette deres økonomi efter, at de på et tidspunkt skulle betale afdrag. Stiger boligpriserne over de kommende år, vil problemet med de mange insolvente boligejere dog løse sig selv, og der er faktisk små forsigtige tegn på, at ikke alene prisen på lejligheder, men nu også på huse, er på vej op. Men prishop over 20 procent over de kommende år, er der ikke mange, som venter.

Mest læste i dag

Boligejere, som har lån uden afdrag, og hvor lånet udgør mere end 80 procent af boligens nuværende værdi, vil blive presset til at betale afdrag på hele lånet, når den tiårige periode med afdragsfrihed udløber. Det har Erhvervs- og Vækstministeriet besluttet.

Realkreditten havde ønsket, at det alene var den del af lånet, som lå over 80 procent af boligens værdi, der skulle betales afdrag på, mens resten af lånet kunne fortsætte uden afdrag.

»Men det er åbenbart i strid med den gældende lovgivning. Derfor skal alle, som har et lån uden afdrag, der er oppe over den tilladte lånegrænse på 80 procent, betale afdrag af hele lånet, når de første ti år er gået,« siger Karsten Beltoft, der er direktør i Realkreditforeningen.

Han tilføjer, at boligejere, som har lån under lånegrænsen på 80 procent, fortsat er frit stillet. De kan således godt få et nyt lån uden afdrag, når de første ti år er gået. Det er alene de mest gældsatte, som presses til at betale afdrag – på hele lånet.Enorme prisfald

Seniorøkonom Mikkel Høegh fra BRFkredit skønner, at der er 150.000 boligejere herhjemme, som er teknisk insolvente og har mere gæld i deres bolig, end den er værd.

»Hvor mange af dem, der har lån uden afdrag, ved vi ikke. Men det er ganske givet en del, og de vil få det sværere, hvis de presses til at betale afdrag på hele deres lån,« siger Mikkel Høegh.

De første lån uden afdrag kom på markedet herhjemme i efteråret 2003. Det er derfor i år, at de første lån af denne type udløber, når den tilladte periode på ti år uden afdrag slutter.

Det er især alle dem, der købte bolig med lån uden afdrag, da priserne toppede i 2006 og 2007, der har et problem. De sidder nemlig i dag tilbage med samme gæld som dengang og en bolig, der er blevet mindre værd.

På landsplan er boligpriserne siden dengang faldet med op mod 20 procent, men enkelte steder, og især i de dyre områder af landet, hvor de afdragsfrie lån tilmed var de mest benyttede, har prisfaldene været større end dette og oppe på 30 procent eller endnu mere.Forsigtig optimisme

Derfor er der ganske mange herhjemme, som i dag har en bolig, hvor lånet udgør mere end 80 procent af boligens skønnede handelsværdi. Presses de til at betale afdrag på deres lån, kan det i yderste konsekvens føre til tvangsauktioner og tab hos realkreditten.

Realkreditten har dog i årevis påstået, at de kun har givet lån uden afdrag til boligejere, som har råd til at betale et fastforrentet lån med afdrag. Derfor burde en del af de mest udsatte boligejere have råd til at indlede en periode med afdrag. De har også haft ti år til at indrette deres økonomi efter, at de på et tidspunkt skulle betale afdrag.

Stiger boligpriserne over de kommende år, vil problemet med de mange insolvente boligejere dog løse sig selv, og der er faktisk små forsigtige tegn på, at ikke alene prisen på lejligheder, men nu også på huse, er på vej op. Men prishop over 20 procent over de kommende år, er der ikke mange, som venter.