Meget naturlig verdensarv er truet af olie og miner

Skrevet af admin

01/10/2015

Dagens topnyheder

Næsten en tredjedel af alle såkaldte naturlige steder for verdensarv er truet af mine- og olieudforskning ifølge en ny rapport fra WWF Verdensnaturfonden og kapitalforvalterne Aviva investors og Investec.

70 ud af de 229 naturlige steder for verdensarv, som Unesco har udpeget, risikerer at blive belastet af udvindingsindustrien, viser rapporten.

Blandt andet er størstedelen af Afrikas 41 steder på listen truet af industrien.

Forfatterne bag mener, at selskaber og investorer kan svække deres omdømme og risikere søgsmål, hvis de bakker op om aktiviteter, der skader verdensarven.

Stemplet som naturlig verdensarv finder Unesco frem til steder, der besidder "enestående" naturlig skønhed eller miljømæssigt har stor betydning.

Målet med rapporten er at få investorer til at udnytte deres indflydelse og forhindre selskaber i at indlede undersøgelser i nærheden af verdensarven.

- At beskytte disse ikoniske steder er ikke kun vigtigt i forhold til deres miljømæssige værdi, men det er vigtigt i forhold til folks levebrød og fremtiden for de personer, der er afhængige af stederne, siger David Nussbaum, topchef hos WWF Verdensnaturfonden.

Ifølge ngo'en ligger estimaterne i rapporten til den konservative side.

Olieproducenten Soco International, der har base i Storbritannien, gik sidste år med til ikke at bore efter olie i Virunga National Park i Den Demokratiske Republik Congo efter store protester fra miljøorganisationer.

Soco blev dermed et af de første olieselskaber til at vedtage en såkaldt "no go"-aftale om ikke at drive forretning fra steder, der er betegnet som verdensarv.

Mange mineselskaber har undertegnet lignende aftaler, men i olie- og gasbranchen er det et fåtal.

Under to procent i det såkaldte MSCI Energy Index har indgået "no go"-aftaler. De store selskaber Royal Dutch Shell og Total er dog en del af mindretallet.

Der er i alt 1031 steder på Unescos liste over verdensarv fordelt over 163 lande. Størstedelen af dem er valgt på grund af deres kulturelle betydning.

/ritzau/Reuters