Mere teknologi skal hjælpe ældre i hjemmet

Ældre skal i højere grad rehabiliteres, så de kan klare sig selv i længere tid og på egen hånd stå for støvsugning, gulvvask og opvask. Det styrker livskvaliteten og giver et rigere liv.

Det er der enighed om i hjemmehjælpskommissionen, der mandag præsenterer sin rapport med anbefalinger til fremtidens hjemmehjælp.

Men det store spørgsmål er, hvordan man sikrer, at fokusset på selvhjælp ikke fører forringelser med sig, mener Ældre Sagen, der har siddet med i kommissionen.

- Det, vi er lidt nervøse for, er, at nogen vil læse den her rapport og sige, det er fint, så laver vi bare rehabilitering, og så behøver vi slet ikke yde nogen anden hjælp.

- At nogen vil tænke, at det er et spørgsmål om at give fru Andersen nogle håndvægte, så hun selv kan gå i bad, støvsuge, handle ind og så videre, så der ikke er behov for hjemmehjælp overhovedet, siger Michael Teit Nielsen, underdirektør i Ældre Sagen.

Den samme bekymring har Ældre Sagen i forhold til kommissionens fokus på velfærdsteknologi.

- Velfærdsteknologi kan virkelig give et løft til mange mennesker, siger Michael Teit Nielsen.

- Men igen, det virker kun hvis borgerne forstår, hvad det går ud på og er trygge ved det.

I Dansk Industri (DI), der også har været repræsenteret i kommissionen, mener man omvendt ikke, at der er grund til at frygte, at kommissionens anbefalinger vil føre til spareiver i kommunerne.

- Vi er stor tilhænger af, at man skal bruge mere velfærdsteknologi, siger Mette Rose Skakse, branchedirektør i DI og medlem af hjemmehjælpskommissionen.

- Vi er tilhænger af, at man bruger det alle de steder, det gør nytte, og at man har en dialog med de ældre borgere, der måske er lidt utrygge ved det, så de kan blive trygge ved at bruge det, siger hun.

Hun understreger samtidig, at DI har fuld tiltro til, at kommunerne kan sikre både rehabilitering og ordentlig pleje med brug af blandt andet velfærdsteknologi.

Hjemmehjælpskommissionens rapport bliver offentliggjort mandag.

/ritzau/

 

Dagens Gossip