Merkel advarer tyskerne: Islamkritikere har had i hjertet

Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, går i sin nytårstale hårdt i rette med islamkritikere og slår et slag for mere solidaritet med de rekordmange flygtninge, der i år er flygtet fra krige i deres hjemlande.

- Mange har med nød og næppe undgået at blive dræbt. Det er en selvfølge, at vi hjælper dem og tager imod folk, som søger tilflugt hos os, siger kansleren i nytårstalen, som vises onsdag aften på tysk tv.

Nu da 25-året for Berlinmurens fald rinder ud, minder hun sine landsmænd om, at østtyskerne i 1989 hver mandag gik på gaden for at vokse op uden frygt - ligesom mange flygtninge håber på et nyt liv i Tyskland uden frygt.

- Hundredtusinder demonstrerede i 1989 for demokrati og frihed og mod et diktatur, der lod børn vokse op i frygt, siger Merkel, som selv voksede op i DDR.

- I dag er der igen nogle, som om mandagen råber "Vi er folket". Men i virkeligheden mener de: "I er ikke en del af os - på grund af jeres hudfarve og religion", tordner hun.

Efter at en stadig større gruppe tyskere i de seneste uger er gået på gaden i protest mod det, de opfatter som en islamisering af deres samfund, advarer kansleren direkte sine medborgere mod at støtte den antiislamiske protestbevægelse Pegida:

- Jeg vil sige til alle, der deltager i den slags demonstrationer: Følg ikke dem, der opfordrer til det. For alt for ofte er det fordomme, er der kulde, ja, endda had i deres hjerter.

Pegida er en forkortelse for Patriotiske europæere mod en islamisering af Vesten (også kaldet Aftenlandet på tysk, red.). Protestgruppen har fået stor opbakning, siden de første Pegida-folk begyndte at holde mandagsdemonstrationer i Dresden i oktober.

De ugentlige demonstrationer er i løbet af et par måneder vokset fra at samle få hundreder højrenationalister til nu i omegnen af 20.000 demonstranter, hvoraf mange er almindelige borgere, der brænder inde med en vrede over politikken.

Merkels forgænger som kansler, socialdemokraten Gerhard Schröder, har opfordret til "de anstændiges opstand" mod islamkritikerne. I juledagene var der flere steder i Tyskland moddemonstrationer mod Pegida.

Internt i Merkels kristeligt demokratiske CDU/CSU-lejr har de islamkritiske protester dog vakt bekymring for politisk konkurrence fra højre.

Den tidligere indenrigsminister Hans-Peter Friedrich fra CSU har således kritiseret Merkel for at have banet vejen for en ny højrefløj ved at rykke for meget mod midten.

/ritzau/

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip