Merkel og Cameron er blevet enige om behov for indgreb i Syrien

Angela Merkel og David Cameron har i en telefonsamtale onsdag diskuteret sagen, og de to statsledere er her blevet enige om, at der nu er tilstrækkeligt med beviser på, at der blev brugt giftgas mod Damaskus-forstaden Ghouta for en uge siden.

»Det syriske styre må ikke tro, at det kan fortsætte denne krigsførelse, der bryder med international lovgivning. Derfor mener kansleren og premierministeren, at en international reaktion er uundgåelig,« lyder det i meddelelsen fra den tyske regering.

Merkel og Cameron håber, at det vil lykkes FNs Sikkerhedsråd at nå til enighed om, hvilke konsekvenser det internationale samfund skal stille den syriske præsident, Bashar al-Assad, i sigte.

Om blot fire uger er der valg i Tyskland, hvor Angela Merkel håber på at vinde regeringsmagten for tredje gang, og overvejelsen om tysk krigsdeltagelse i Syrien er et ømtåleligt emne for kansleren, da den tyske befolkning er i overvældende opposition til militærindgreb i den syriske borgerkrig, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Også i Storbritannien diskuteres sagen intenst. Torsdag skal det britiske parlament stemme om et beslutningsforslag vedrørende en eventuel reaktion fra Storbritannien på den kemiske krigsførelse.

Storbritanniens forsvarsminister, William Hague, oplyste ligeledes sent onsdag aften til BBC, at det britiske parlament bakker op om den britiske regerings konsekvente linje om at forebygge fremtidig brug af kemiske våben i Syrien. Ifølge William Hague er beslutningsforslaget således i overensstemmelse med den fremgangsmåde, der hidtil er blevet vedtaget af regeringen.

»Beslutningsforslaget, som vi fremsætter for House of Commons (Overhuset i det britiske parlament, red.) i morgen (torsdag, red.), støtter regeringens konsekvente tilgang til, at vi skal være parate til at gribe ind over for Assad-regimets brug af ??kemiske våben for at afskrække fremtidig anvendelse af kemiske våben,« siger den britiske forsvarsminister til BBC.

Alt tyder på, at FNs Sikkerhedsråd ikke vil blive enige om at støtte en intervention i det borgerkrigshærgede land. Onsdag aften meldte den russiske præsident, Vladimir Putin, ud, at han og den iranske præsident, Hassan Rohani, begge kraftigt tager afstand fra brugen af kemiske våben fra enhver, men afviser at bruge militærmagt udefra i konflikten.

Rusland har igen onsdag sat en stopper for en samlet FN-resolution mod Syrien. Denne resolution skulle fordømme det formodede giftgasangreb i sidste uge, men ifølge USA kommer det ikke til at ske på grund af russerne.

Det fik efterfølgende det amerikanske udenrigsministeriums talskvinde Marie Harf til at udelukke muligheden for en løsning i FN-regi, og dermed vurderes en militæraktion under amerikansk ledelse at være lige på trapperne.

Hverken statsminister Helle Thorning-Schmidt, forsvarsminister Nicolai Wammen (S), udenrigsminister Villy Søvndal (SF) eller Venstre ønsker ifølge Berlingske at give et bud på, om Danmark skal levere militært materiel eller mandskab til en aktion mod det syriske styre.

 

Dagens Gossip