Merkels sejr forandrer Tysklands politiske landskab

Det er ikke bare en voldsom nedtur fra sidste valg, men en katastrofe for det liberale Tyskland. Det er samtidig et udtryk for en vælgerskare, der er rykket til venstre, for både CDU/CSU og SPD har op til valget flyttet deres politik nogle skridt til venstre, mens FDP har skærpet sine liberale standpunkter.

»Uanset hvordan det ender, er det den bitreste aften for FDP siden 1949,« sagde en knust Christian Lindner, der regnes som kandidat til en fremtidig toppost i det slagne parti.

Jublen var til gengæld stor hos CDU. Under tilråbet »Angie! Angie!« kvitterede Angela Merkel på CDUs valgfest for sejren – uden at nævne sin gamle partner FDP med ét ord

»Jublen viser, at vi alle kan tillade os at glæde os. Det er et super resultat,« sagde hun.

Angela Merkel har med valget vendt de konservatives sløje stime ved de seneste valg og igen placeret CDU som Tysklands store folkeparti. Både 2005 og 2009 gik partiet tilbage under hendes ledelse.

Denne gang er CDU gået til valg på Angela Merkel som person med partiet som hendes professionelle valgmaskine, og kansleren kan derfor tage æren for de over 40 procent. CDUs politik har hun ikke talt meget om i valgkampen.

Hovedbudskabet har været, at det går godt i Tyskland, men at farerne lurer uden for grænserne, derfor er der ingen plads til eksperimenter.

På den uhyggeligt spændende valgaften vippede prognoserne endda mellem at give CDU absolut flertal og pege mod en bred regering. Senere tegnede sig et klarere billede af, at Angela Merkel får brug for at danne en koalition med enten De Grønne eller, mere sandsynligt, SPD. Det sidste vil klart være vælgernes foretrukne regering.

Valget bekræfter Angela Merkels populære »jernkansler ude, Mutti hjemme«-politik. To tredjedele af de tyske vælgere støtter Angela Merkels linje i eurokrisen, og i Tyskland betragtes krisen for langt fra overstået. Det euro-kritiske Alternative für Deutschland lå dog søndag aften lige under spærregrænsen, og partiet advarede om, at dets vælgere må tages alvorligt.

»Hvordan denne aften end kommer til at ende, ved vi allerede nu, at vi har bragt Tyskland videre, og at der vil blive sagt fra,« sagde den ene af partiets tre formænd Bernd Lucke.

De Grønne, der gik til valg på at danne regering med Socialdemokraterne, fik et dårligt valg, og den står nu på selvrefleksion. Partiet har i valgkampen haft problemer med valgprogrammets skattestigninger, og den ene af partiets to spidskandidater, Katrin Göring-Eckart, tilkendegav, at partiet skal finde frem til samfundets midte.

Indenrigspolitisk er der ingen spor af jernkansleren. Her er det »Mutti«, der er blevet genvalgt med eftertryk. Uanset hvilken regering hun ender med, vil Angela Merkel stadig være forpligtet til at forfølge en midtsøgende politik med flere socialdemokratiske toner. Det er det mandat, hun har søgt og fået.

CDU lagde i sit valgoplæg op til økonomiske forbedringer for børnefamilierne og light-versioner af en række af SPDs mærkesager. En ren CDU-regering vil under alle omstændigheder blive blokeret i det tyske andetkammer – Forbundsrådet. Der vil Angela Merkel i givet fald være tvunget til at samarbejde tæt med socialdemokraterne.

Det mest sandsynlige er, at Angela Merkel ligesom i 2005 danner en bred regering med SPD, der med knap 26 procent af stemmerne fik en lille fremgang, men langt mindre end håbet. Ifølge Peer Steinbrück venter SPD på, at Angel Merkel banker på døren.

»Bolden ligger på fru Merkels banehalvdel. Det er hende, der skal skaffe sig et flertal,« sagde Peer Steinbrück foran sine partifæller søndag.

SPD vil i givet fald stå meget fast på at indføre en lovfæstet landsdækkende mindsteløn, og det forventer mange, at Angela Merkel vil acceptere. Nogle temaer vil en bred koalition sikkert hurtigt kunne enes om at skrive ind i en regeringsaftale. Der skal bygges flere heldagsskoler og børneinstitutioner, de nedslidte veje skal repareres, og pensionerne vil formentlig blive forbedret. Spørgsmålet er, hvor pengene skal komme fra. SPD er gået til valg på at hæve skatterne for de mest vellønnede og velhavende for at betale regningen. Det har Angela Merkel afvist i valgkampen, men med størst eftertryk har hun afvist arveafgift og formueskat. Det efterlader spørgsmålet, om topskattesatsen kan blive hævet.

I det slagsmål vil formanden for CDUs bayerske søsterparti, Horst Seehofer, trække hårdt i den modsatte retning.

SPD har – som FDP fra 2005 til 2009 erfaret, hvor farligt det er at være juniorpartner i Angela Merkels skygge. Da mistede partiet mange stemmer. SPDs ledelse har dog forliget sig med tanken, men partiets venstrefløj skal overbevises. Ifølge magasinet Der Spiegel har SPDs venstrefløj på det seneste arbejdet på et katalog med krav. Her står også to andre ting, der vil få Horst Seehofer til at stejle. SPDerne vil afskaffe den kontante betaling for at passe sit barn i hjemmet og samtidig indføre dobbelt statsborgerskab. Det har Horst Seehofer netop sagt nej til i sin egen valgkamp i Bayern, der sidste weekend endte med en stor CSU-triumf.

Uanset hvordan det ender, vil den nye tyske regering rykke et skridt til venstre, selv om flere vælgere end sidst faktisk har stemt på borgerlige partier.

 

Dagens Gossip