Mestertrænernes fodspor

12/04/2013 19:20

BNB

Nyheder

Mest læste i dag

Jürgen Klopp har for eksempel vist verden, at det faktisk er muligt at videreudvikle på Barcelonas boldbesiddende forsvar, som de praktiserer det i Borussia Dortmund.

José Mourinho bliver ikke kaldt ’The Special One" for ingenting. I år har hans største aftryk været som ’stjernehvisker, der med de rette ord i øregangen har motiveret og masseret sin stjernebesatte trup til at fokusere på Champions League med et laserstyret missils præcision.

Læs videre herunder, hvor forhenværende AB-træner Kasper Kurland analyserer toptrænernes aftryk og bidrag til fodbolden i denne sæson. Kasper Kurland har DBUs højeste træneruddannelse, P-licensen, og arbejder som konsulent for fodboldanalysefirmaet Eye4talent.

Stjernehviskeren

José Mourinho, Real Madrid, 13 års trænererfaring.

- Som jeg ser det, har han formået at holde et i forvejen succesrigt hold sultent, og det kunne se ud som, at han har hvisket dem i ørerne, at de skal vinde Champions League i år og lægge fokus der, nu hvor mesterskabet synes at være gledet væk. Det har de ladet køre til Barcelona, da det ret tidligt stod klart, at spændingen var væk. Derfra var det fokus på CL, det har været tydeligt, at det var turneringen, de ville eje.

- I år har han for mig at se ikke lavet fodboldtaktiske revolutioner. Han har givet mere spilletid til Ángel Di Maria (kantspiller, red.) og Khedira er bare blevet bedre og bedre. Så har han kørt Raphaël Varane ind i midterforsvaret og dermed dæmmet op for de mange kort, Pepe tog. De spiller stadig med stor aggressivt og formår at sætte de fire forreste op med Ronaldo som den lysende stjerne. Det gælder både i etableret angreb og i omstillinger. Men han har set talenterne og givet dem plads og muligheder.

Turbo-mekanikeren

Jürgen Klopp, Borussia Dortmund, 12 års trænererfaring.

- Jeg mener, at han står fadder til måden, de selv og Bayern München spiller på. Han gjorde noget af det samme i Mainz. De spiller i et uhyggeligt højt tempo og omstiller på stort set alle måder og muligheder, der opstår. Han har opbygget en stil, hvor de også dygtigt forsvarer sig ved at være i boldbesiddelse, og de spiller meget mandsorienteret i det etablerede forsvar og i de defensive omstillinger. Han virker desuden til at være en karismatisk mand, der virker til at have et godt forhold til sine spillere. Han har formået at udvikle en offensiv trio, der sjældent er set bedre i form af Marco Reus, Mario Götze og Robert Lewandowski. Han erkender, at han ikke skal være Tysklands mediedarling og siger sin ærlige mening, lever og er engageret på sidelinjen. Det smitter af på banen.

Angrebsdoktoren

Tito Vilanova, FC Barcelona, 10 års trænererfaring.

- Han har formået at lægge endnu et lag på Barcelonas i forvejen suveræne hold. Det er primært i angrebet, hvor de nu kommer hurtigere op på modstandernes banehalvdel end tidligere. Nu går de efter scoringerne tidligere, end de gjorde under Guardiola. Det gjorde, at de fik en voldsomt god start på sæsonen. Jeg har ikke noget grundigt indtryk af ham, for det virker som om, både han og holdet har været meget præget af det sygdomsforløb, han har været igennem (han fik kort før årsskiftet konstateret kræft, red.). Efter han er kommet tilbage virker det som om, han gerne vil styre dem mere aktivt på sidelinjen. Han har lavet sin ageren på sidelinjen en smule om.

Efterligneren

Jupp Heynckes, Bayern München, 33 års trænererfaring.

- De har taget stilen fra Dortmund til sig, og de er især sindssygt hidsige i de offensive omstillinger. De spiller i et højere tempo, end andre har mulighed for at følge. Selv Juventus. Han har sammensat et hold med hurtige spillere, og de går efter at komme op i nærheden af modstanderens felt temmeligt hurtigt.

- Bayern har også købt godt ind. Det skal også tilskrives folk omkring holdet. Med indkøbene af Javi Martínez, Mario Mandzukic, Dante og Manuel Neuer har han lagt et ekstra lag af kvalitet oven på et godt hold. Det har også hjulpet dem godt i gang, at stammen på holdet har været godt sultne efter sidste sæson, hvor de blev nummer to i såvel den hjemlige liga som Champions League, mens det tyske landshold »kun« nåede EM-semfinalen.