Mestertrænernes fodspor

12/04/2013 17:30

BNB

Nyheder

Mest læste i dag

Jürgen Klopp har for eksempel vist verden, at det faktisk er muligt at videreudvikle på Barcelonas boldbesiddende forsvar, som de praktiserer det i Borussia Dortmund.

José Mourinho bliver ikke kaldt ’the special one<saxo:ch value="226 128 153"/> for ingenting. I år har hans største aftryk været som ’stjernehvisker<saxo:ch value="226 128 153"/>, der med de rette ord i øregangen har motiveret og masseret sin stjernebesatte trup til at fokusere på Champions League med et laserstyret missils præcision.

Læs videre herunder, hvor forhenværende AB-træner Kasper Kurland analyserer toptrænernes aftryk og bidrag til fodbolden i denne sæson. Kasper Kurland har DBU’s højeste træneruddannelse, P-licensen, og arbejder som konsulent for fodboldanalysefirmaet Eye4talent.

Stjernehviskeren

José Mourinho, Real Madrid, 13 års trænererfaring.

- Han har formået at holde et i forvejen succesrigt hold sultent. Han har hvisket dem i ørerne, at de skal vinde Champions League i år og tidligt fået dem til at opgive ambitionerne om mesterskabet. Det har de ladet køre til Barcelona, da det ret tidligt stod klart, at spændingen var væk. Derfra var det fokus på CL, det har været tydeligt, at det var turneringen, de ville eje.

- I år har han ikke lavet fodboldtekniske revolutioner. Han har givet mere spilletid til Ángel Di Maria (Kantspiller, red.) og Khedira er bare blevet bedre og bedre. Så har han kørt Raphaël Varane ind i midterforsvaret og dermed dæmmet op for de mange kort, Pepe tog. Det er ikke et opgør med den hårde stil, de spiller stadig aggressivt i forsvaret og med defensive omstillinger. Men han har set talenterne og givet dem plads og muligheder.

Turbo-mekanikeren

Jürgen Klopp, Borussia Dortmund, 12 års erfaring.

- Han står fadder til måden, de selv og Bayern München spiller på. Han gjorde noget af det samme i Mainz. De spiller i et uhyggeligt højt tempo, og omstiller på alle måder og muligheder, der opstår. Han har videreudviklet Barcelonas koncept med at forsvare med bolden, så han ikke bare forsvarer i boldbesiddelse, men konstant angriber. Han er desuden en karismatisk mand, der virker til at have et godt forhold til sine spillere. Han har formået at udvikle en offensiv trio, der sjældent er set bedre i form af Mario Götze og Robert Lewandowski. Han erkender, at han ikke skal være Tysklands mediedarling og siger sin ærlige mening, lever og er engageret på sidelinjen. Det smitter af på banen.

Angrebsdoktoren

Tito Vilanova, FC Barcelona, 10 års trænererfaring.

- Han har formået at smøre endnu et lag på Barcelonas i forvejen suveræne hold. Det er primært i angrebet, hvor de nu kommer hurtigere op på modstandernes banehalvdel end tidligere. Nu går de efter scoringerne tidligere, end de gjorde under Guardiola. Det gjorde, at de fik en voldsomt god start på sæsonen. Jeg har ikke noget grundigt indtryk af ham, for det virker som om, både han og holdet har været meget præget af det sygdomsforløb, han har været igennem (Han fik kort før årsskiftet konstateret kræft, red.) Efter han er kommet tilbage virker det som om, han gerne vil styre dem mere aktivt på sidelinjen. Han har lavet sin ageren på sidelinjen en smule om.

Efterligneren

Jupp Heynckes, Bayern München: 33 års trænererfaring.

- De har taget stilen fra Dortmund til sig, og de er især sindssygt hidsige i de offensive omstillinger. De spiller i et højere tempo end andre har mulighed for at følge. Selv Juventus. Han har sammensat et hold med hurtige individualister, og de går efter at komme op i modstanderens felt vildt hurtigt. Det går rigtig stærkt, når de spiller, og det har de lært fra Dortmund i de foregående sæsoner.

- Han har også købt godt ind. Det skal også tilskrives folk omkring holdet. Med indkøbene af Javi Martínez, Dante og Manuel Neuer har han lagt et ekstra lag af kvalitet oven på et godt hold. Det har også hjulpet dem godt i gang, at stammen på holdet har været godt sultne efter sidste sæson, hvor de blev nummer to i alt. Den hjemlige liga, Champions League og EM med det tyske landshold.