Metalformand: Drop dagpenge og find nye job

Hos Dansk Metal er det ikke kommet som den store overraskelse, at regeringen har været nødt til at hæve sit skøn over, hvor mange der mister deres dagpenge.

- Jeg hader at sige, hvad sagde vi. For det er jo forfærdeligt, siger Metals formand Claus Jensen.

Onsdag kom det frem, at op til 23.000 personer kan falde ud af dagpengesystemet i første halvår.

Hidtil har regeringen ventet, at 7000-12.000 ledige var i risiko for at miste deres dagpengeret.

Det er en konsekvens af den dagpengereform, som den tidligere regering vedtog med støtte fra Dansk Folkeparti og De Radikale.

Trods de nye tal afviser beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) at ændre reformen, der har forkortet dagpengeperioden fra fire til to år.

Claus Jensen er heller ikke sikker på, at det vil være klogt at rulle reglerne tilbage.

- Det bliver jo ikke nemmere, jo længere tid folk har gået på dagpenge. Som jeg ser det, er der to ting, der hjælper: Opkvalificering og job, siger han.

Han roser flere af regeringens initiativer, der blandt andet giver virksomhederne bedre mulighed for at afskrive investeringer. Men her og nu er der brug for konkret at sikre flere job.

Claus Jensen peger blandt andet på de ændrede regler for, hvornår en beskadiget bil skal skrottes. Da skrotgrænsen blev sat op, kostede det ifølge metalformanden mellem 500 og 1000 mekanikere jobbet.

Samtidig foreslår ham energirenovering af private boliger.

- Der er både produktion, arbejdspladser og montage i det, siger Claus Jensen.

Dagpengereformen betyder også, at det nu kræver et helt års arbejde at genoptjene retten til dagpenge mod tidligere et halvt år.

Claus Jensen mener, at regeringen kommer til at "se på" genoptjeningskravet igen. Men her og nu ønsker han ikke at starte en debat om genoptjening, da han frygter, at debatten vil skygge for det egentlige problem, der handler om at skaffe arbejde til folk.

/ritzau/

 

Dagens Gossip