Mette Frederiksen lover bedre arbejdsvilkår for SOSUere

Og mens de seneste måneder har handlet om kontanthjælp, førtidspension og fleksjob, afslører hun i et interview med Ugebrevet A4, at kikkerten nu zoomes ind på beskæftigelsessystemet, tidlig indsats samt ikke mindst arbejdsmiljø, som skal have en solid gang hovedvask.

»Jeg har tænkt mig at få sat arbejdsmiljøet højere på den politiske dagsorden. Selv om vi målt på en international skala er langt foran mange andre på arbejdsmiljøområdet, så har vi stadigvæk store udfordringer med for eksempel ulykker inden for byggeriet samt systematisk og alvorlig nedslidning i nogle brancher,« siger Mette Frederiksen.

»Vi har stadigvæk brancher, hvor er det sådan, når de ansatte runder 50-55 år, så er det svært for dem at blive inden for det område, hvor de har arbejdet det meste af deres liv.«

Social- og sundhedsassistenterne (SOSUerne) er en af de faggrupper, hvor der ifølge Mette Frederiksen er for mange, som på grund af arbejdsforholdene ikke i længden kan klare mosten.

»Der er for mange SOSUere inden for hjemmeplejen, der bliver slidt ned. Det hænger sammen med tunge løft, natarbejde, højt tempo nogle steder og måske manglende indflydelse på egen arbejdssituation. Nogle SOSUere arbejder også med borgere, som har det psykisk svært og reagerer med vold og trusler.«

På nuværende tidspunkt vil hun ikke røbe alt for mange konkrete tanker, men hun garanterer, at der ikke bare er tale om varm politisk sommerluft.

»Vi har bestemt konkrete tanker, og vi arbejder med det lige nu. Arbejdsmiljø interesserer mig rigtig, rigtig meget,« siger Mette Frederiksen og løfter alligevel et par detaljer om, at hun vil kæde social dumping sammen med arbejdsmiljø.

»Traditionelt er der inden for social dumping mest fokus på arbejde til meget, meget lave lønninger, hvilket bestemt er relevant. Jeg er dog selv i stigende grad optaget af den del af social dumping, som handler om sikkerhed og arbejdsmiljø. Vi kan se, at der er en del af vores udenlandske lønmodtagere, som enten direkte eller indirekte omgår reglerne for arbejdsmiljø og sikkerhed.«

BNB

 

Dagens Gossip