Michael Laudrup hovedperson i forfatter-krig

17 år gammel bog bremser ny udgivelse om den danske legende.

En krig mellem advokater og kasserede bogomslag i læssevis. Det har været resultatet for forfatterne Jonas Nyrup og Niels Pedersen, der for nylig var klar med en ny bog om Michael Laudrup med titlen ’Ambassadøren i nye klæder.

Det er begrebet ’Ambassadøren, som har udløst striden. Forfatter Jakob Kvist udgav nemlig en bog om samme danske fodboldstjerne for 17 år siden med netop titlen ’Ambassadøren. Han nægter derfor at acceptere titlen på den nye bog og har sat advokater på sagen.

- Jeg vil have det ændret, fordi de med titlen lægger op til, at bogen er en fortsættelse til min. Jeg synes, det er forstyrrende. Det er en helt ny bog, og så skal den ikke hedde det samme. De laver deres egen bog, og så må de selv stå på mål for den, forklarer Jakob Kvist. Den forklaring falder ikke i god jord hos Bogkompagniets forlægger, Johnny Staun, der efter at have modtaget truslen om sagsanlæg har følt sig tvunget til at få gentrykt bogen med den nye titel ’Michael Laudrup Gentleman i nye klæder’.

- Det er helt sort, latterligt, ja nærmest grinagtigt, siger han.

I brevet fra advokaterne hedder det blandt andet:

- Titlen krænker helt åbenbart min klients rettigheder. Endvidere er deres brug af markedsføring af titlen en overtrædelse af markedsføringslovens bestemmelser om god markedsføringsskik og forretningskendetegn jfr. §§ 1 og 18.

Johnny Staun kalder sagen grotesk og har ikke meget tilovers for Kvists forklaring.

- Da vi modtog kravet fra Jakob Kvists’ advokater, så handlede det om at få grinet af og så handle hurtigt derfra med at få den nye titel i trykken. Vi fik fem dage til at ændre bogens titel.

- Det er noget sludder. Manden lavede en bog for mange år siden om en Laudrup som fodboldspiller. Den her handler om træneren Laudrup. I de 17 år, der er gået, er manden blevet kaldt ambassadøren af Gud og hver mand. Jeg kan simpelthen ikke begribe, hvor smålig Jakob Kvist er, siger Johnny Staun. Siden påkravet blev sendt til Bogkompagniet og Johnny Staun, har Jakob Kvist ikke hørt fra modparten, men han glæder sig over, at bogen nu har fået en ny titel.

- De har ikke svaret os, så det er nyt for mig, men det er jeg da glad for. De må udgive alle de bøger, de vil, men de skal bare ikke foregive, at lave en fortsættelse af en bog, jeg har skrevet, siger han.

At skulle gentrykke et stort parti bøger har ikke været billigt for forlaget. Johnny Staun forstår ikke, hvorfor Jakob Kvist først så sent i forløbet udtrykker utilfredshed.

- Jakob har kendt den titel i et halvt år, så jeg synes da, det er mærkeligt, at han først har et problem med det nu, hvor den er trykt. Det virker på mig, som om han har utroligt ondt i røven over, at jeg udgiver en bog, som han ikke fik lov til at røre.

Jakob Kvists bog har siden udgivelsen i 90’erne solgt mere end 100.000 eksemplarer.

 

Dagens Gossip