Microsoft-investorer vil af med Bill Gates

02/10/2013 11:23

BNB

Nyheder

Mest læste i dag

Der er brug for en endnu større udrensning i softwaregiganten Microsoft, og ud over topchef Steve Ballmer er det på tide, at bestyrelsesformand Bill Gates forlader selskabet helt.

Tre af de største investorer i Microsoft arbejder for, at Bill Gates forlader det selskab, som han var medstifter af for 38 år siden, skriver nyhedsbureauet Reuters. Kravet kommer, kort efter at topchef Steve Ballmer efter flere års stadig hårdere kritik sidst i august i år meddelte, at han senest om 12 måneder forlader Microsoft.

En stopklods for at komme videre

Det er første gang, at større aktionærer går efter Bill Gates, som er verdens rigeste mand og har været teknologisk drivkraft i Microsoft gennem alle årene. Men kritikerne ser nu Bill Gates som stopklods for, at Microsoft kan komme videre, og de forudser, at han vil lægge begrænsninger for, hvordan en ny topchef efter Steve Ballmer kan handle. Bill Gates sidder med i den komité, som skal findes Ballmers afløser.

Ifølge Reuters' kilder ejer de tre investorer, som ønsker at være anonyme, til sammen mere end fem procent af aktierne i Microsoft, hvor Bill Gates som største aktionær ejer 4,5 procent af selskabet, som i dag er 277 milliarder dollars værd. Før Microsoft blev børsnoteret i 1986, ejede Bill Gates 49 procent af selskabet, men han sælger omkring 80 millioner Microsoft-aktier om året efter en tilrettelagt plan, hvorved han i 2018 vil have solgt helt ud.

Microsoft ramt af tavle-PCer og mobiltelefoner

Steve Ballmer overtog den daglige ledelse af selskabet i 2000, og siden 2008 er Bill Gates ikke dagligt mødt op på Microsoft men har koncentreret sine kræfter i fonden Bill & Melinda Gates Foundation, som råder over 38 milliarder dollars, der bruges på velgørende og videnskabelige formål.

»At udskifte den gamle garde med nogle friske øjne kan give den ilt, der skal til for at evaluere virksomhedens strategi på den rigtige måde,« mener Todd Lowenstein fra HighMark Capital.

Microsoft tjente sidste år 22 milliarder dollars men er presset af, at teknologiverdenen rykker væk fra de traditionelle PCer med Windows og ud på tavle-PCer og smartphonetelefoner, hvor Microsoft ikke står stærkt og derfor 4. september valgte at købe finske Nokias mobilforretning for 5,44 milliarder euro eller 40,5 milliarder kroner.