Microsoft opgiver at købe Nokia

Microsoft har været inde i dybe forhandlinger om at købe den pressede, finske mobilgigant Nokia, men for en lille måned siden blev opkøbet skrinlagt.

Drøftelserne med den amerikanske softwaregigant faldt til jorden på grund af prisen og efter bekymringer om Nokias vigende markedsandel, siger flere kilder til den amerikanske finansavis, Wall Street Journal.

Hvor meget Nokia krævede for at sælge sin mobilproduktion, står ikke klart. Nokia er omkring 78 milliarder kroner værd ud fra sin børsværdi, og omkring halvdelen af omsætningen på 30,2 milliarder euro (225 milliarder kroner) i 2012 stammer fra mobilsalget.

Totalt strategiskifte

Microsoft vil ikke kommentere avisens oplysninger. Nokia meddeler, at »vi har et dybt partnerskab med Microsoft, og det er ikke usædvanligt for Nokia og Microsoft at mødes regelmæssigt«.

I spidsen for Nokia har siden september 2010 stået den tidligere Microsoft-direktør Stephen Elop, der er canadier af fødsel og dermed blev den første ikke-finne i spidsen for Nokia. Han udsendte i februar 2011 det berømte, lækkede memorandum, hvori han beskriver Nokia som stående på »en brændende platform«. Derefter lagde Nokia hele sin strategi om, skrottede al sin egen software og lagde sin skæbne i hænderne på Microsoft og det dengang uprøvede Windows Phone-styresystem til mobiltelefoner.

Det kostede blandt andet Nokias danske udviklingscenter med over 1.000 højtuddannede ingeniører livet.

Android dominerer mobilmarkedet totalt

Det tog herefter Nokia omkring ni måneder at levere den første telefon med Windows Phone i den nye Lumia-serie. Siden er Lumia-serien blevet udvidet kraftigt, senest med billigere modeller, og den har fået mange anmelderroser. Salget går imidlertid trægt, om end fremad, men det er på bekostning af Nokias øvrige telefoner, som hidtil har sikret en vis højde i pengekassen.

Det er producenter af telefoner med Googles styresystem, Android, med sydkoreanske Samsung i spidsen, der sidder på dagens mobilmarked. 74,4 procent af alle leverede mobiltelefoner i januar-marts 2013 var ifølge analysehuset Gartner med Android som styresystem mod 56,9 procent for et år siden, mens Apples iOS-styresystem går tilbage fra 22,5 procent sidste år til nu 18,2 procent. Ifølge analyseselskabet Canalys har Android en markedsandel på verdensplan inden for både smartphonetelefoner og tavle-PCer på 60 procent mod Apples iOS' markedsandel på 19 procent.

Windows Phones markedsandel på verdensplan er gået frem fra 1,9 til 2,9 procent.

Afgørende for Microsoft at få succes

Samsung slog i efteråret 2011 Apple af pinden som største producent af smartphonetelefoner og overtog verdens samlede mobiltrone fra Nokia i begyndelsen af 2012.

Nokias problemer begyndte for alvor, da Apple i 2007 kom med sin første iPhone-telefon og dermed skærpede interessen for smartphonetelefoner. Den omvæltning var Nokia slet ikke forberedt på, og det tog alt for lang tid for den finske gigant at omstille sig.

For Microsoft er det altafgørende at få succes med Windows Phone, der hører til i Windows-familien og er designet til tæt samarbejde med Windows 8 til PCer, som kom i efteråret 2012, men som også oplever et dårligere salg end ventet. Microsoft ved udmærket, at salget af traditionelle stationære og bærbare PCer er vigende. Folk bruger i stedet deres penge på tavle-PCer som Apples iPad og Samsungs Galaxy Tab og på smartphonetelefoner, og det underminerer Microsofts markedsposition, hvor omkring ni af ti PCer i dag leveres med Windows installeret fra fabrikken.

Nokia er langt den største mobilproducent af Windows Phone-telefoner. Finnerne sidder på 79 procent af alt Windows Phone-udstyr, viser data fra analysehuset IDC, der følger teknologimarkederne tæt, og Nokia er den eneste mobilproducent, der udelukkende laver Windows Phone-telefoner.

Der har tidligere verseret forlydender om, at Microsoft ville købe Nokia for at få kontrol over produktionen trods det tætte samarbejde. Microsoft, som hidtil har koncentreret sig om at producere software, er i stigende omfang begyndt at blive hardwareproducent, senest med tavlecomputeren Surface Pro. En overtagelse af Nokia giver dog ikke umiddelbart fuld mening, fordi samarbejde i forvejen er så tæt mellem de to.

Nokia er raslet ned i værdi. Da Stephen Elop tiltrådte, kunne Nokia sælges for omkring 30 milliarder euro. I foråret var aktiekursen faldet til en værdi af 10 milliarder dollars, men tilbage i de glade IT-dage i 2000 var Nokia 303 milliarder euro værd.

Nokia er i gang med at trimme forretningen og sælge ud. Blandt andet er luksusmobilmærket Vertu blevet solgt, ligesom Nokias hovedkvarter i Espoo ved hovedstaden Helsinki for nylig er blevet afhændet, og hvor Nokia så lejer sig ind igen.

Den kinesiske teleudstyrsgigant Huawei luftede tidligere på ugen muligheden for at købe Nokia. Der er dog ikke konkrete forhandlinger i gang.

 

 

Dagens Gossip