Militæranalytiker tvivler på »Assads Armageddon«

Meget tyder dog stadig på en amerikansk intervention, vurderer Mikkel Vedby Rasmussen, professor i militære studier ved Københavns Universitet, der peger på to scenarier, hvis angrebet gennemføres.

»Hvis interventionen kommer, og hvis den får den størst mulige effekt, så vil Assad udvide krigen til at omfatte nabolande - for eksempel med et raketangreb på Israel, som jo kan indeholde kemiske våben. Det vil være Assads absolutte Armageddon-scenarie,« siger professoren.

Effekten af et angreb vil dog højest sandsynligt være langt mere udramatisk, pointerer han.

»Hvis der ikke sker så meget, så kan Assad bare læne sig tilbage og glæde sig over, at verden vil diskutere, hvad USAs bomber har ramt i stedet for hans kemiske våben. Og det vil ske, alt imens hans soldater og oppositionen fortsat bekriger hinanden. Det er langt mere realistisk,« lyder vurderingen fra Mikkel Vedby Rasmussen.

Lørdag sagde en sikkerhedsrepræsentant fra den syriske regering, at »vi forventer, et angreb kan ske når som helst«, og at »vi er klar til at gøre gengæld«.

Obama har tidligere nævnt, at han ikke har planer om en længerevarende militær indsats i Syrien. Hvis USA vælger at intervenere, vil det blive en mindre aktion i en begrænset periode, lyder det.

Fredag aften nåede et sjette amerikansk krigsskib frem til den østlige del af Middelhavet tæt på fem destroyere, der er væbnet med krydsermissiler, som kan rettes mod Syrien som led i et »begrænset, præcist« angreb, som en embedsmænd i det amerikanske forsvar formulerede det sent fredag. Ifølge en amerikansk embedsmand bliver USS San Antonio, der er i regionen af en anden årsag, »i området nær de fem destroyere for en sikkerheds skyld«.

Samme dag offentliggjorde Obamas administration et fire sider langt efterretningsdokument, der ifølge USA beviser, at Assad og hans styre har brugt kemiske våben mod civile syrere i en forstad til hovedstaden Damaskus 21. august.

Både Obama og udenrigsminister John Kerry slog fredag fast, at Assad skal straffes for den formodede kemiske krigsførelse, som også FN-inspektører har været i landet for at undersøge.

Kerry understregede, at det var essentielt for USA ikke at lade Syriens regime slippe for straf, både på grund af de mange dræbte i angrebet, men også da det ifølge udenrigsministeren kan signalere til andre lande, at de kan slippe af sted med at bruge kemiske våben.

»Historien ville dømme os ekstraordinært hårdt, hvis vi vendte det blinde øje til en diktators hensynsløse brug af masseødelæggelsesvåben,« sagde Kerry.

Holdet af FN-inspektører, der har været i Syrien for at undersøge forlydender om brug af kemiske våben, blev lørdag morgen set forlade deres hotel i Damaskus, og ifølge AFP krydsede de efterfølgende grænsen til Libanon eskorteret af libanesiske sikkerhedsstyrker.

 

Dagens Gossip