Militæret i Cairo dukker op ud af det blå

Inden for en halv time kan militæret stille op med fuld styrke med blandt andet kampvogne, fortæller Uffe Taudal.

»Da Berlingskes fotograf kom hjem gennem bymidten klokken syv i aftes lagde hun ikke mærke til en eneste soldat, men da en anden journalist en halv time senere bevægede sig gennem centrum var hele bydelen spærret af med kampvogne, soldater, pigtråd og sikkerhedsstyrker i fuld udrustning,« fortæller Uffe Taudal.

»Det fortæller, at selv om soldaterne ikke har været særligt synlige i Cairos bybillede efter afsættelsen af præsident Morsi, så er de til stede og kan sættes ind med meget kort varsel,« siger han.

Årsagen til den meget hurtige udrykning er ifølge Uffe Taudal et tæt netværk af militærbaser i hovedstaden.

»Der er baser over alt, også inde i selve centrum. Samtidig viser militæret sig på himlen i helikoptere og med jagerfly. Om eftermiddagen fløj helikoptere med flag under sig, og jagerfly skød røgfaner ud i de egyptiske farver, men i aftes da det fløj over igen, var deres rolle tilsyneladende en hel anden,« siger Uffe Taudal.

Lørdag morgen kaldte både Morsis tilhængere og hans modstandere deres sympatisører på gaden for at fortsætte demonstrationerne:

»Jeg står lige nu og kigger ned på Tahrir-pladsen, og der er kun et par hundrede mennesker. Men der er bebudet demonstrationer på både Tahrir-pladsen og ved de to centrale islamistiske steder ved moskéen i Nasser City og ved universitetet,« fortæller Berlingskes korrespondent.

 

Dagens Gossip