Militærrapport kritiserer Guantanamo for fanges selvmord

Den 31-årige Adnan Latif, en yeminitisk mand, døde af en overdosis antipsykotisk medicin i september måned sidste år.

Efterforskere vurderer i rapporten, at fængselsvagterne og sundhedspersonalet behandlede Adnan Latif anderledes end andre fanger på grund af hans psykiske problemer, og at de i mange tilfælde ikke fulgte fastlagte regler for håndtering af vanskelige fanger, skriver Al Jazaaera.

Under sin fængsling på Guantanamo blev Adnan Latif diagnosticeret med bipolar lidelse og borderline personlighedsforstyrrelse med antisociale træk, fremgår det af rapporten. Af denne fremgår yderligere, at han havde psykotiske træk, muligvis forårsaget af en hjerneskade.

Ifølge rapporten var det netop fordi, de ansatte ikke havde fulgt fængslets standardprocedurer, at den indsatte havde mulighed for at indsamle og gemme forskellige lægemidler; en handling, der skulle have været umulig, skriver Al Jazeera.

I et stærkt censureret afsnit af rapporten er det desuden anført, at Adnan Latif natten før sin død blev udpeget til særlig overvågning. Retningslinjerne for den hyppighed, hvormed fængselsvagterne skulle rotere i overvågningen, blev imidlertid ikke fulgt, fremgår det af rapporten.

Fejl begået af de vagter, der skulle overvåge cellerne, og det at retningslinjerne ikke blev fulgt, »kan have bidraget til (Adnan Latifs, red.) død, da fejlene betød, at vagterne ikke var så årvågne i deres overvågning af (Adnan Latif, red.) som standardforskrifterne krævede,« står der ifølge Al Jazeera i rapporten.

I rapporten anbefales bedre uddannelse og bedre koordinering blandt de ansatte i Guantanamo-fængslet.

Ifølge oberst Greg Julian, en talsmand for det amerikanske militær i Syd- og Centralamerika, er yderligere uddannelse allerede blevet implementeret.

»Ekstra træning og opdateringer af standardforskrifter er blevet gennemført,« siger han ifølge Al Jazeera.

Ifølge Adnan Latifs advokat David Remes skal vurderingerne i rapporten ikke nødvendigvis tages for pålydende.

Han påpeger, at kun militært personel blev interviewet i forbindelse med undersøgelsen.

»De tilbageholdte er ikke blevet interviewet. De nåede denne konklusion for at undgå skyld,« siger David Remes.

Han mener ikke, at teorien om, at den nu afdøde Adnan Latif havde hamstret medicin, holder, siger han til Al Jazeera.

Ifølge den 80 sider lange rapport fastholdt Adnan Latif sin uskyld, ligesom han understregede, at forhørspersonalet »misforstod, hvad han sagde, og at deres referater ingen relation havde til, hvad han i virkeligheden havde sagt«.

Årsagen til Adnan Latifs fængsling er uvist, da den er censureret fra rapporten.

 

Dagens Gossip