Millioner forsvundet i handicap-konkurs: Skattekroner vekslet til guldbarrer

14/04/2013 09:58

BNB

Nyheder
En spektakulær konkurs i et handicapfirma sætter ifølge kritikere endnu en gang fokus på problemerne i en ureguleret handicapbranche. Berlingske og Radio24syv kan søndag fortælle historien om en handicapskandale, der involverer millioner af skattekroner og danske guldbarrer, der er forsvundet sporløst ud af landet. Og som har udløst et bittert slagsmål mellem statens advokat, Kammeradvokaten, og den tidligere ledelse i handicapfirmaet Activ Handiservice - der blandt andet tæller den forhenværende Bandidos-rocker Kim David Rasmussen kaldet Balou. I centrum af sagen står en overførsel kort før konkursen på lige knap to millioner kroner, der bliver brugt til køb af guldbarrer i København, som bliver afhentet af en bulgarsk mand. Han kvitterer for afhentningen, hvorefter både den bulgarske mand og guldbarrerne forsvinder. »Når vi kigger ind i det bagudrettet, så ligner det, at der har været organiseret svig,« siger advokat Boris Frederiksen fra Kammeradvokaten, der er kurator i konkursboet, til Berlingske og Radio24syv. Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Kim David Rasmussen, men advokat Jesper Krogh Støttrup, der sammen med Kim David Rasmussen, er blevet stævnet af Kammeradvokaten, afviser, at han har noget med overførslen at gøre. »Der var likviditetsproblemer i Activ Handiservice, og i den forbindelse er der blevet lånt penge til selskabet. Det er min klare opfattelse, at det er disse lån, der er blevet betalt tilbage i forbindelse med den omstødelige transaktion op til konkursen. Men jeg må tage skarpt afstand fra den transaktion,« siger Jesper Krogh Støttrup. I årtier har den såkaldte Borgerstyret Personlig Assistance-ordning (BPA) gjort det muligt for mennesker med et handicap selv at planlægge og leve et liv med nogenlunde samme muligheder som andre mennesker. Handicappolitikkens kronjuvel er ordningen også blevet kaldt. »Det er indiskutabelt, at hjælpeordningen har været en bragende succes og har sikret, at mennesker med et handicap har kunnet leve et liv på egne betingelser i snart fire årtier,« siger udviklingschef i Muskelsvindsfonden, Jørgen Lenger til Berlingske og Radio24syv. Men ordningens ambition om at gøre de handicappede i stand til selv at bestemme har samtidig en alvorlig bagside, påpeger han: »Det er en fuldstændig ureguleret branche, og der er åbnet op for enhver lykkeridder, som vil ind og score nogle hurtige penge,« siger Jørgen Lenger.

Mest læste i dag

En spektakulær konkurs i et handicapfirma sætter ifølge kritikere endnu en gang fokus på problemerne i en ureguleret handicapbranche.

Berlingske og Radio24syv kan søndag fortælle historien om en handicapskandale, der involverer millioner af skattekroner og danske guldbarrer, der er forsvundet sporløst ud af landet. Og som har udløst et bittert slagsmål mellem statens advokat, Kammeradvokaten, og den tidligere ledelse i handicapfirmaet Activ Handiservice - der blandt andet tæller den forhenværende Bandidos-rocker Kim David Rasmussen kaldet Balou.

I centrum af sagen står en overførsel kort før konkursen på lige knap to millioner kroner, der bliver brugt til køb af guldbarrer i København, som bliver afhentet af en bulgarsk mand.

Han kvitterer for afhentningen, hvorefter både den bulgarske mand og guldbarrerne forsvinder.

»Når vi kigger ind i det bagudrettet, så ligner det, at der har været organiseret svig,« siger advokat Boris Frederiksen fra Kammeradvokaten, der er kurator i konkursboet, til Berlingske og Radio24syv.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Kim David Rasmussen, men advokat Jesper Krogh Støttrup, der sammen med Kim David Rasmussen, er blevet stævnet af Kammeradvokaten, afviser, at han har noget med overførslen at gøre.

»Der var likviditetsproblemer i Activ Handiservice, og i den forbindelse er der blevet lånt penge til selskabet. Det er min klare opfattelse, at det er disse lån, der er blevet betalt tilbage i forbindelse med den omstødelige transaktion op til konkursen. Men jeg må tage skarpt afstand fra den transaktion,« siger Jesper Krogh Støttrup.

I årtier har den såkaldte Borgerstyret Personlig Assistance-ordning (BPA) gjort det muligt for mennesker med et handicap selv at planlægge og leve et liv med nogenlunde samme muligheder som andre mennesker. Handicappolitikkens kronjuvel er ordningen også blevet kaldt.

»Det er indiskutabelt, at hjælpeordningen har været en bragende succes og har sikret, at mennesker med et handicap har kunnet leve et liv på egne betingelser i snart fire årtier,« siger udviklingschef i Muskelsvindsfonden, Jørgen Lenger til Berlingske og Radio24syv.

Men ordningens ambition om at gøre de handicappede i stand til selv at bestemme har samtidig en alvorlig bagside, påpeger han:

»Det er en fuldstændig ureguleret branche, og der er åbnet op for enhver lykkeridder, som vil ind og score nogle hurtige penge,« siger Jørgen Lenger.