Millioner på spil i Superligaens 11. runde

Nærlæser man stillingen, er jævnbyrdigheden så stor, at nummer fire, AaB, både kan rykke op på andenpladsen, der ifølge Divisionsforeningens aftale med TV-selskaberne er syv mio. kroner værd, og degraderes til en syvendeplads, der kun udløser en udbetaling på omkring 2,5 mio. kroner.

- Man skal være døv og samtidig en smule dum, hvis ikke man har bemærket, at vi nu er nået frem til den første af sæsonens tre udbetalinger, siger AaBs sportschef Allan Gaarde.

Han slår dog fast, at hans nattesøvn ikke er truet.

Det er voldsomt store beløb, der er tale om. Fodboldkampe afgøres på banerne og ikke på direktionsgangene. Af erfaring ved jeg, at gode præstationer og topresultater følger hinanden. Men jeg føler mig altså hverken mere eller mindre presset end i sidste uge, siger han.

Det tror Poul Hansen, der tidligere har været træner og sportsdirektør i Superliga-klubber som AGF og OB, dog ikke på.

- Måske tænker spillerne ikke på TV-pengene. Men jeg ved, at man alle andre steder i klubberne er fokuseret på de beløb, man får udbetalt (efter 11., 22. og 33. spillerunde, red.). Det drejer sig jo om en tredjedel af de indtægter, en klub på årsbasis får i kassen, siger Poul Hansen, der nu er ansat som kommentator på TV3.

I FC Midtjylland tager man af gode grunde lidt mere afslappet på tingene. Holdets førsteplads er ikke i fare i 11. spillerunde.

- Vi nyder at ligge nummer et. Placeringen giver ro både sportsligt og ledelsesmæssigt, siger direktør Claus Steinlein og tilføjer:

- Gevinsten (cirka ni mio. kroner, red.) betyder, at vi ikke er tvunget til at skulle sælge ud af spillerstaben.

Den igangværende TV-aftale medfører, at klubberne i dansk fodbold sammenlagt indkasserer 1,05 mia. kroner fra 2012 til dens udløb i 2015.

- Næste år skal den genforhandles, fortæller Divisionsforeningens direktør, Claus Thomsen, der ikke kan forestille sig, at den bliver forringet.

- Hvorfor skulle den dog det? Dansk fodbold er et stort aktiv for TV-kanalerne,  siger han og bliver bakket op i sit synspunkt af Poul Hansen.

- Indtil videre har denne Superliga-sæson været mere spændende end nogensinde. Seertallene har været fine. Det skyldes ikke mindst, at jævnbyrdigheden mellem holdene er stor. Hvis man lige ser bort fra topholdet FC Midtjylland, har de andre hold jo besejret hinanden på kryds og tværs, siger Poul Hansen.

Det kommer ikke bag på Allan Gaarde, at forskellen mellem nummer to og 11 kun er syv point.

- Allerede inden sæsonen gik i gang, vidste vi, at der ville blive mange lige kampe. Men når det er sagt, havde jeg ikke forestillet mig, at FC København og FC Nordsjælland lige nu ville befinde sig under nedrykningsstregen. Det viser bare, at man kamp efter kamp skal være fuldt fokuseret. Ellers risikerer man at rykke ud, og det er der ingen klubber, der hverken ønsker eller har råd til, siger Allan Gaarde.Så meget får Superliga-klubberne i tv-penge: 

1. pladsen: 9 mio. kroner

2. pladsen: 7 mio. kroner

3. pladsen: 6 mio. kroner

4. pladsen: 5 mio. kroner

5. pladsen: 4 mio. kroner

6. pladsen: 3 mio. kroner

7. pladsen: 2,5 mio. kroner

8. pladsen: 2 mio. kroner

9. pladsen. 1,5 mio. kroner

10. pladsen: 1,3 mio. kroner

11. pladsen: 1 mio. kroner

12. pladsen: ½ mio. kroner

Note: Placeringernes enkelte værdi er vurderet på baggrund af samtaler med centrale personer i dansk fodbold. TV-pengene udregnes ikke kun på baggrund af placering, men også ud fra antallet af tilskuere og seere. Derfor er der flere penge til FC København, når de ligger i bunden, end der vil være til fx Sønderjyske. På samme måde er der færre til FC Midtjylland i toppen, end der er til BIF, hvis de lå nummer et.

 

Dagens Gossip