Millioner på vej til fængselsansatte

Vold og trusler er med til at gøre det psykiske arbejdsmiljø hårdt i fængsler og arresthuse, og det sætter tydelige spor. Fængselsbetjentene har mange sygedage, og de går tidligt på pension.

Men nu vil beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) give 15 millioner kroner til forebyggelsespakker, der skal forbedre arbejdsmiljøet på de hårde fængselsarbejdspladser i hele landet.

- Det er en personalegruppe, som vi skal passe på. Vi kan ikke undvære dem. Hvis ikke vi har dygtige medarbejdere i fængslerne, kan vi ikke have et godt retsvæsen, siger Mette Frederiksen til Ritzau.

Pakkerne, der kan søges af de enkelte fængsler og arresthuse, skal træne ledelser og medarbejdere i at tale om det psykiske arbejdsmiljø, så de målrettet kan arbejde med de problemer, som de enkelte medarbejdergrupper oplever.

- Ledelse og medarbejdere kan få hjælp udefra til at finde ud af, hvordan de tackler vanskelige situationer, og hvordan de forebygger, at vold og trusler om vold opstår. Desuden kan de få hjælp til at forbedre den fysiske sundhedstilstand, siger ministeren.

Forebygggelsespakkerne skal søges af de enkelte institutioner under Kriminalforsorgen. Det kan ske fra onsdag klokken 12.

Blandt pakkerne er også en, der handler om fysisk træning. Den giver de fængselsansatte støtte til at dyrke motion imellem halvanden og tre timer om ugen i 12 uger.

Gennem træningen skal de komme i bedre fysisk form og få mere energi og bedre trivsel på arbejdspladsen.

I de fængselsansattes fagforening, Fængselsforbundet, tager formand Kim Østerbye positivt mod forebyggelsespakkerne.

Han håber, at Kriminalforsorgen vil tage ministerens initiativ alvorligt, så der bliver sendt ansøgninger af sted fra alle institutioner, ikke mindst de allerhårdeste.

- Ministeren har lyttet til de signaler, vi har sendt til hende om, at arbejdsmiljøet på nogle institutioner er meget hårdt, siger Kim Østerbye.

- Det vigtige for mig er at få slået fast, at det vi kan gøre ude på arbejdspladserne, det skal vi gøre, og det håber jeg, Kriminalforsorgen tager alvorligt.

Pengene til ordningen kommer fra Forebyggelsesfonden.

/ritzau/