Mindre fødesteder begår flest fejl

Hver anden patient, der klager over fejlbehandling, får medhold, når fødslen er foregået på et sygehus med mindre end 1.000 fødsler årligt, mens kun en ud af tre klager bliver anerkendt på fødesteder med 3-4.000 fødsler om året.

»Det er helt essentielt, at der er den faglige ekspertise til stede, som kan handle hurtigt i akutte situationer. Hvis du har under tusind fødsler om året, ser du simpelthen ikke nok akutte situationer til at opretholde de kompetencer, der skal til«, siger læge Maria Milland, som uddanner sig til speciallæge og står bag studiet sammen med klinikchef på Rigshospitalet Morten Hedegaard og overlæge ved Patientforsikringen Jens K. Christoffersen.

I Danmark er medicinske fejl under fødsler sjældne. Cirka 30 klager bliver anerkendt af Patientforsikringen. Det svarer til en per 2.000 fødsler, men når de sker, kan konsekvenserne være permanente hjerneskader eller endog død.

Følg Dagens.dk på Facebook - klik her og vær med

Studiet omfatter samtlige fødsler i Danmark over en 15-årig periode, knap en million i alt. 527 skader blev anerkendt i perioden. De udløste tilsammen 277 millioner kroner i erstatning.

I undersøgelsen har forskerne også et på, hvad der har udløst skaderne, og konklusionen er, at patienter langt oftest - i fire ud af fem tilfælde - får medhold, fordi der ikke er handlet, som en erfaren specialist ville have gjort og især her halter de små fødesteder efter de store, skriver Politiken.

 

Dagens Gossip