Mindst 75 døde efter jordskælv i Kina

KINA: Kinesiske redningsfolk kæmper for at forcere store jordskred og blokerede veje for at komme frem til de jordskælvsofre, der har brug for hjælp i Kinas vestlige Gansuprovins, som tidligt mandag morgen blev ramt af to jordskælv.

Myndighederne oplyser, at 75 mennesker har mistet livet, mens næsten 600 er blevet såret. Samtidig er mere end 20.000 bygninger blevet beskadiget under rystelserne, som ifølge AFP gav udslag på henholdsvis 5,9 og 5,6 Richter.

Jordskælvene har forårsaget jordskred, der har begravet mange af de dårligt konstruerede bygninger i det bjergrige område, rapporterer den statslige TV-station CCTV. Det viser billeder af tidligere bygninger, der nu er reduceret til stendynger efter at være kollapset.

Regeringen i byen Dingxi i Gansu oplyser, at 14 personer fortsat savnes, og dødstallet frygtes derfor at stige.

Mange af de døde arbejdede på en medicinfabrik, hvor bygningerne ifølge en ansat rystede kraftigt, da jordskælvet ramte.

»Jeg var på værkstedet, da jeg kunne mærke en voldsom rystelse, og jeg løb med det samme ud i fabrikkens går. Vores fabrik er i et plan. Da jeg kom ud i gården, så jeg en 18 etager høj bygning, den højeste i vores amt, ryste voldsomt, især den 18. etage,« siger en ansat med efternavnet Ma til AFP.

En embedsmand siger, at 1.200 bygninger er kollapset som følge af jordskælvene, og at 21.000 bygninger er blevet alvorligt skadet. Der er registreret intet mindre end 371 efterskælv.

Omkring 3.000 brandmænd, politibetjente, soldater og lokale regeringsansatte er blevet sendt til området, men deres redningsindsats besværliggøres af jordskred og veje, der er blevet blokeret af kraftig regn. Redningsarbejdet kan bliver yderligere hindret i de kommende dage, hvor der er udstedt varsel om en regnstorm.

Den berørte provins ligger ved siden af Sichuanprovinsen, hvor 164 mennesker blev dræbt i april, da et jordskælv ramte.

Sichuan blev også rystet i maj 2008, da et ødelæggende jordskælv på 7,9 Richter kostede omkring 70.000 mennesker livet, heriblandt mange børn. Det medførte efterfølgende kritik af, at skolerne var opført af dårlige materialer og sjusket opført, mens de omkringliggende private bygninger ikke blev lige så slemt medtaget.

Den kinesiske præsident Xi Jinping har efter mandagens jordskælv beordret en intensiv redningsindsats i Gansuprovinsen, rapporterer det statslige nyhedsbureau Xinhua.

 

Dagens Gossip