Minister: Ældre skal være mere selvkørende

Gardiner, der kan trække sig selv for eller garderobestænger, der kan rulle ud af skabet og ned til folk. Den slags velfærdsteknologi skal kombineres med rehabilitering af landets ældre.

Det er blandt forslagene fra den såkaldte hjemmehjælpskommission, der mandag offentliggør sin rapport, og social- og integrationsminister, Karen Hækkerup (S), roser ideen om at gøre ældre mere selvkørende.

- Det, jeg synes er allermest væsentligt, er, at kommissionen i virkeligheden anbefaler et paradigmeskift, når vi taler om hjemmeplejen.

- At man meget systematisk begynder at arbejde med at træne mennesker op, hvis de har mistet nogle færdigheder, så de kan blive i det liv, de var i, inden deres funktionstab, siger hun.

Ministeren tegner selv et billede af den ændrede tilgang til hjemmepleje med et eksempel på, at man fremover ikke skal køre ud til en ensom ældre borger med et spiseklart måltid.

I stedet skal hjemmeplejen have borgeren med ud at lære at lave maden selv blandt andre ældre.

En anden nøgle til mere frihed er ifølge ministeren større brug af velfærdsteknologi - helt i tråd med kommissionens anbefalinger.

- Jeg kender personligt til folk, der har fået installeret et vasketoilet. Når man først taler med mennesker, der ellers har været afhængige af andre, der skulle hjælpe dem med at gå på toilet, så oplever folk det som meget værdigt, siger hun.

Ældre Sagen, der også har siddet med i hjemmehjælpskommissionen, har luftet en bekymring om, at mange ældre formentlig ikke vil være modtagelige over for hverken rehabilitering eller moderne velfærdsteknologi.

De frygter, at de ældre vil blive forsøgt rehabiliteret uden resultat - og omvendt få langt mindre klassisk hjemmehjælp. Men den bekymring deler ministeren ikke.

- Jeg tror virkelig, at når kommunerne samarbejder med den ældre ved at sætte sig ned og finde ud af, hvilke behov den ældre har, og hvordan man hjælper bedst, så er det noget, der vil ske i samarbejde med borgeren.

- Derfor vil man ikke trække noget ned over hovedet på nogen, siger hun.

Karen Hækkerup, mener, at langt de fleste ældre vil have gavn af at blive hjulpet til selvhjælp, men siger ikke noget om, hvorvidt ældre helt skal kunne afvise at blive hjulpet til at kunne mere selv og samtidig opgive en del af hjemmehjælpen.

Ministeren vil nu begynde på det arbejde, der i sidste ende skal føre til et ældrepolitisk udspil baseret på kommissionens anbefalinger.

- Nu tager vi imod kommissionens anbefalinger, og så indkalder jeg Folketingets partier på den anden side af sommerferien, og så går vi i gang med at se, hvad vi kan føre ud i livet, siger hun.

Hun kan endnu ikke pege på de konkrete anbefalinger, hun satser på at gå videre med.

/ritzau/

 

Dagens Gossip