Minister bremser Afghanistan-fly

Flyet tilhører det litauiske selskab Small Planet Airlines, der flyver danske soldater til og fra Afghanistan. Men efter en række alvorlige anklager om ekstrem lav løn til selskabets co-piloter og manglende sikkerhedscertificering har ministeren valgt at bremse flyvningerne.

»Jeg vil naturligvis gerne have, at vores soldater kommer sikkert og hurtigt hjem, men når der stilles spørgsmålstegn ved sikkerheden og piloternes erfaring, så må vi leve med en forsinkelse,« siger Nick Hækkerup til Jyllands-Posten.

Det er det danske branchesite check-in.dk, der har afsløret, at Small Planet Airlines betaler co-piloter under uddannelse helt ned til 11 kroner i timen, ligesom selskabet har fravalgt den fælleseuropæiske sikkerhedscertificering, IOSA.

Hverken selskabet eller DSV Project, der administrerer flyvningen af de danske tropper, vil kommentere sagen over for Jyllands-Posten.

Forsvarskommandoen har nu bedt Small Planet Airlines om at dokumentere deres sikkerhedsgodkendelse og lønforholdene for selskabets piloter. Forsvarsministeren forventer, at selskabet snart kan genoptage sine flyvninger for forsvaret.

»Når vi er sikre på, at sikkerheden er i orden, og når vi har garantier for, at piloterne ikke flyver for 11 kroner i timen, så flyver de igen, ja, det er målet,« siger Hækkerup til Jyllands-Posten.

Ifølge avisen er de soldater, der skulle have været med dagens afgang, blevet fløjet til Dubai og vil torsdag rejse videre til Afghanistan. Andre soldater med kurs mod Danmark er også blevet forsinket.

 

Dagens Gossip