Minister giver grønt lys til etiopiske adoptioner

Torsdag besluttede ministeren imidlertid, at bureauet nu kan genoptage formidlingen af børn til adoption fra det afrikanske land i et begrænset omfang.

»Vi har været igennem en længere proces, hvor vi har kigget på, hvordan DanAdopt har opereret i Etiopien. Ankestyrelsen har nu indstillet til mig, at det er i orden at åbne for adoptioner igen. Det vil ske i et begrænset omfang, så vi kan undgå de triste historier, som der desværre har været fra nogle børnehjem i landet,« siger Karen Hækkerup til Berlingske Nyhedsbureau.

Ministen valgte i april at lukke ned for DanAdopts formidling af børn fra Etiopien og krævede en redegørelse fra både DanAdopt og AC Børnehjælp. Det skete blandt andet på baggrund af mediernes afdækning af problemer i adoptionsbranchen, blandt andet en TV-udsendelse om den etiopiske pige Mashos problematiske adoption til Danmark.

Med opblødningen over for bureauerne følger en række krav. Fremover må der kun formidles børn fra den etiopiske hovedstad, Addis Abeba, til adoption i Danmark.

»Børnehjem, der ikke ligger i hovedstaden, kommer ikke til at levere børn til Danmark i fremtiden, og vi kommer heller ikke til at tage imod børn, der kommer fra landet og bare er på stop i hovedstaden. Der bliver kun tale om et samarbejde med de offentlige børnehjem i Addis Abeba,« siger ministeren.

Som et led i det skærpede tilsyn skal Adoptionsnævnet fremover også tage stilling i hver enkelt sag om adoption af et etiopisk barn til Danmark, før adoptionen kan gennemføres i Etiopien.

»Vi kommer til at lave et ekstra sikkerhedstjek af Adoptionsnævnet i Danmark, så der ud over de formelle procedurer i Etiopien også vil være en dansk myndighed inde over hver sag,« siger Hækkerup, der fastslår, at hun nu føler sig overbevist om, at der er taget de forholdsregler, der skal til for at sikre en ordentlig og forsvarlig adoption fra Etiopien.

Ifølge Social- og integrationsministeriet bliver kravene til de to organisationers indsamling og videregivelse af informationer om formidlingen fra Etiopien også skærpet og systematiseret.

 

Dagens Gossip