Minister glad for ny fædre-barsel

Regeringens løfte om 12 ugers øremærket barsel til mænd er opgivet, men udgangspunktet og præmissen er intakt. Nemlig at mænd skal tage mere barsel.

Det siger ligestillingsminister Manu Sareen (R).

- Vi står nu med et nyt, solidt vidensgrundlag, der viser, at den samlede barselsperiode risikerer at blive mindre for familierne, og det vil gå ud over børnene. Det vil vi ikke risikere, siger Manu Sareen til Ritzau.

- Sigtet er det samme. Men vi har skiftet redskabet ud med en incitationsmodel, der betyder, at den af forældrene, der holder over seks ugers samlet barsel, får en bonus.

Han er ikke i tvivl om, at den nye model kommer til at virke.

- Den vil virke, fordi vi sender et signal om, at vi ønsker mere ligelig fordeling af barselsorloven mellem forældrene, men samtidig overlader vi det til forældrene selv at træffe den konkrete beslutning, siger han.

Manu Sareen medgiver, at regeringen er løbet fra sit løfte om tre måneders betalt barsel til mænd.

- Det er fuldstændig rigtigt, at dette udspil er et andet, men jeg glæder mig over, at sigtet er det samme, siger han.

Et udvalgsarbejde bestilt af regeringen viser ifølge Beskæftigelsesministeriet, at mange lønmodtagere på det private arbejdsmarked ikke i lige så stort omfang som i det offentlige har adgang til til barsel med fuld løn.

Regeringens udspil om en bonusordning er et toårigt forsøg, der kommer til at gælde for familier med børn født i 2014 eller i 2015. Den udgør et skattefrit beløb på 100 kroner om dagen til de familier, hvor begge holder mindst seks ugers orlov.

Beslutningen ærgrer og undrer en lang række fagforeninger og organisationer.

Øremærket barsel står at læse i regeringsgrundlaget: "Regeringen vil øremærke op til tre måneder af den betalte barselsperiode til manden".

/ritzau/

 

 

Dagens Gossip