Minister lover handling mod misbrug af danske midler i Afghanistan

»Vi har aldrig viden om korruption, uden at vi gør noget. Vi kræver altid, at de ansvarlige bliver stillet til ansvar for deres gerninger, når vi opdager korruption. Nu prøver vi at sikre en langt mere offensiv linje i Afghanistan, når det gælder korruption,« lød svaret fra udviklingsminister Christian Friis Bach (R), der netop har lanceret en fempunktsplan, der skal styrke indsatsen mod korruption i landet, som i 2001 blev invaderet af USA med støtte fra blandt andre Danmark.

Fempunktsplanen skal blandt andet sikre, at der ikke fuskes med byggemidler, når Danmark ikke længere er massivt til stede og altså ikke løbende kan overvåge de forskellige projekter, der støttes med danske midler.

Udenrigsministeriet gav tidligere på måneden en redegørelse til Folketinget om svindel i Afghanistan. Ifølge Berlingske er 11 sager om korruption eller svindel med danske bistandsmidler nu afsluttede, og yderligere seks sager er stadig under behandling.

Tabet af danske midler i de afsluttede sager om korruption udgør ifølge Berlingske til dato 230.000 kroner, mens Danmarks samlede økonomiske bistand til Afghanistan i perioden 2002 til 2012 løb op i 3,5 milliarder kroner.

Det er den slags tab, der i fremtiden skal minimeres, og kuren fra Christian Friis Bach var utvetydig, når der er korruptionssager under optrapning.

»Vi stopper og blokerer for støtten«.

Danmark trækker det sidste hold kamptropper ud af Afghanistan i 2014.

 

Dagens Gossip