Minister lukker aktiveringshul

Det er ikke længere muligt for virksomheder at få en ledig ind med støtte fra det offentlige, hvis de har almindelige elever ansat.

Det var ellers konsekvensen af et forsøg, som beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) satte i gang i marts. Nu har hun altså ændret ordningen efter massiv kritik af, at den kan koste det offentlige milliarder. Tilskuddet er angiveligt så stort, at det både kunne dække virksomhedens lønudgifter til vikaren og i nogle tilfælde også til den elev, de alligevel ville have ansat.

Som Berlingske Business beskrev i sidste uge, er flere virksomheder, særligt i detailbranchen, begyndt at få øjnene op for forsøgsordningen, ikke mindst fordi de frygter unfair konkurrence, hvis deres konkurrenter begynder at få gratis ledige via ordningen. Også byggebranchen har advaret om, at det kunne gå helt galt.

»Jobrotation er en god mulighed for både virksomheder og ledige. Men det er et vildskud, når lærlinges praktikperiode i virksomheden kan udløse jobrotationsydelse. Det risikerer at fortrænge ansatte på normale vilkår, og det er ikke samfundsøkonomisk forsvarligt,« siger Louise Pihl, arbejdsmarkedspolitisk chef i Dansk Byggeri, der dog ikke foretager sig mere, efter reglerne er ændret.

Aflysningen af ordningen betyder også, at Venstre har droppet at kalde ministeren i samråd om sagen.

»Det er jo godt, at ministeren handler, men pudsigt at det først sker nu, hvor vi har stillet spørgsmål og indkaldt til samråd. Vi vil stadig gerne høre, hvilke overvejelser hun gjorde sig i marts, hvor det her forsøg blev indført. Det er jo bekymrende, hvis hun ikke har været klar over de økonomiske konsekvenser, før hun ændrede reglerne, men også hvis hun har lavet dem om, vel vidende at udgifterne for staten kunne løbe op i milliarder,« siger Hans Andersen, arbejdsmarkedsordfører for Venstre.

Foreløbig vil han vente og se på, hvilke svar han og kollegaen Claus Hjort Frederiksen (V) får af ministeren.

Det er især Dansk Arbejdsgiverforening (DA), som siden marts med alle midler har forsøgt at få ændret de nye forsøgsregler for jobrotation. Men også fagforeningen HK har for få uger siden udtrykt bekymring over, at virksomhederne ville udnytte ordningen og bruge den til elever i stedet for de medarbejdere, den oprindelige er tiltænkt, nemlig ufaglærte, der har været ansat i en årrække og gerne vil opkvalicere sig.

Berlingske har kontaktet Beskæftigelsesministeriet og afventer en kommentar.

 

Dagens Gossip