Minister opfordres til at trække lovforslag i lægekonflikt

22/05/2013 13:30

BNB

Nyheder
Sådan lyder budskabet fra de Konservative, efter de praktiserende læger i Nordjylland tirsdag sluttede sig til de øvrige regioner ved at stemme for at indlevere deres ydernumre.»Det er et kraftigt vink med en vognstang. De praktiserende læger kan ikke se sig selv i det lovforslag, som ministeren (sundhedsminister Astrid Krag (SF), red.) er kommet med, og de finder det ganske uspiseligt,« siger sundhedsordfører Benedikte Kiær (K).»Jeg synes egentlig, at ministeren skal trække sit lovforslag, da vi ellers vil se hele sundhedsvæsenet blive kastet ud i et kaos, hvor borgerne kan blive ramt meget hårdt,« fortsætter hun.Benedikte Kiær beder derfor sundhedsministeren om at opfordre til nye forhandlinger, hvor en neutral mægler skal sørge for, at der kommer en ordentlig løsning på lægekonflikten.»Det kan faktisk godt lade sig gøre, og det vil tjene alle bedre,« siger den konservative sundhedsordfører, der bliver bakket op af Dansk Folkeparti.»Der er så stort et flertal af lægerne, der vil deponere deres ydernumre, og jeg mener, at ministeren bør sætte sig til bordet igen for at forhandle og sikre, at der bliver lavet en overenskomst, hvor alle parter er tilfredse,« siger sundhedsordfører Liselott Blixt (DF).Men der bliver formentlig ikke forhandlet de næste par dage - i hvert fald.»Det er slet ikke der, vi er i den demokratiske proces. Der er fremsat et lovforslag, der er i høring frem til den 24. (maj, red.). Så kommer svarene ind, og jeg er helt overbevist om, at parterne har skrevet meget omhyggelige og konstruktive høringsforslag. Dem læser vi, forholder os til og ser på, om der er kommet forslag, der betyder, at vi skal kvalificere lovforslaget yderligere,« siger Socialdemokraternes sundhedsordfører, Flemming Møller Mortensen (S).Regeringen har fremsat et lovforslag, der forlænger den nuværende overenskomst med lægerne et år til 1. september 2014. Samtidig sætter lovforslaget nogle nye rammer for den almene praksis. Men lægerne finder, at rammerne er alt for stramme og vil fratage dem magten over deres egne lægeklinikker.Tidligere på måneden stemte 90,6 procent af de praktiserende læger i Region Hovedstaden ja til at aflevere ydernumrene, mens det gjaldt for 96,1 procent i Region Sjælland, 96 procent i Region Syddanmark og 95,3 procent i Region Midtjylland.Senest i konflikten har Venstre taget afstand fra lovindgrebet. For et par uger siden støttede Venstre ellers regeringen i lægekonflikten, men søndag valgte partiet at tage afstand fra centrale dele af indholdet med den begrundelse, at man nu har set det endelige lovforslag.

Mest læste i dag

Sådan lyder budskabet fra de Konservative, efter de praktiserende læger i Nordjylland tirsdag sluttede sig til de øvrige regioner ved at stemme for at indlevere deres ydernumre.

»Det er et kraftigt vink med en vognstang. De praktiserende læger kan ikke se sig selv i det lovforslag, som ministeren (sundhedsminister Astrid Krag (SF), red.) er kommet med, og de finder det ganske uspiseligt,« siger sundhedsordfører Benedikte Kiær (K).

»Jeg synes egentlig, at ministeren skal trække sit lovforslag, da vi ellers vil se hele sundhedsvæsenet blive kastet ud i et kaos, hvor borgerne kan blive ramt meget hårdt,« fortsætter hun.

Benedikte Kiær beder derfor sundhedsministeren om at opfordre til nye forhandlinger, hvor en neutral mægler skal sørge for, at der kommer en ordentlig løsning på lægekonflikten.

»Det kan faktisk godt lade sig gøre, og det vil tjene alle bedre,« siger den konservative sundhedsordfører, der bliver bakket op af Dansk Folkeparti.

»Der er så stort et flertal af lægerne, der vil deponere deres ydernumre, og jeg mener, at ministeren bør sætte sig til bordet igen for at forhandle og sikre, at der bliver lavet en overenskomst, hvor alle parter er tilfredse,« siger sundhedsordfører Liselott Blixt (DF).

Men der bliver formentlig ikke forhandlet de næste par dage - i hvert fald.

»Det er slet ikke der, vi er i den demokratiske proces. Der er fremsat et lovforslag, der er i høring frem til den 24. (maj, red.). Så kommer svarene ind, og jeg er helt overbevist om, at parterne har skrevet meget omhyggelige og konstruktive høringsforslag. Dem læser vi, forholder os til og ser på, om der er kommet forslag, der betyder, at vi skal kvalificere lovforslaget yderligere,« siger Socialdemokraternes sundhedsordfører, Flemming Møller Mortensen (S).

Regeringen har fremsat et lovforslag, der forlænger den nuværende overenskomst med lægerne et år til 1. september 2014. Samtidig sætter lovforslaget nogle nye rammer for den almene praksis. Men lægerne finder, at rammerne er alt for stramme og vil fratage dem magten over deres egne lægeklinikker.

Tidligere på måneden stemte 90,6 procent af de praktiserende læger i Region Hovedstaden ja til at aflevere ydernumrene, mens det gjaldt for 96,1 procent i Region Sjælland, 96 procent i Region Syddanmark og 95,3 procent i Region Midtjylland.

Senest i konflikten har Venstre taget afstand fra lovindgrebet. For et par uger siden støttede Venstre ellers regeringen i lægekonflikten, men søndag valgte partiet at tage afstand fra centrale dele af indholdet med den begrundelse, at man nu har set det endelige lovforslag.