Minister skyder frygt for SU-bombe ned med svenske tal

19/04/2013 19:20

BNB

Nyheder
I hvert fald er der ingen grund til panik, lyder det fra uddannelsesminister Morten Østergaard (R) på baggrund af tal fra Sverige. Tallene viser ifølge ministeren, at Sverige ikke er blevet oversvømmet af udenlandske studerende, selv om de arbejder ud fra den praksis, som Danmark nu skal til at følge. Bare 333 personer blev i Sverige sidste år godkendt til at få SU som vandrende arbejdstagere efter den praksis, som EU vil have Danmark til at følge. »Jeg synes, tallene viser, at der ikke er nogen grund til at gå i panik,« siger Morten Østergaard. Særligt Dansk Folkeparti og Venstre har frygtet, at udenlandske studerende ville strømme til Danmark for at modtage SU, og frygten fik tidligere på ugen Dansk Folkeparti til at blokere for forhandlingerne om en SU-reform. Konkret betyder dommen, at de danske myndigheder ikke som tidligere kan afvise europæiske studerende, der kommer hertil for at studere, men som også arbejder ved siden af studiet, i at modtage SU. Danske myndigheder har ellers hidtil kun givet SU til EU-borgere, der først og fremmest har søgt til Danmark som vandrende arbejdstagere, fundet et arbejde og herefter søgt ind på et studie. På den baggrund blev 277 personer godkendt til at få SU i Danmark sidste år. Skeler man til Sverige, der længe har fulgt den praksis, som Danmark nu skal til at følge, er der dog grund til at slå koldt vand i blodet, lyder det fra Morten Østergaard. »Jeg har igen og igen sagt, at nu må man lige slå koldt vand i blodet, fordi der på dansk jord var et ganske overskueligt antal EU-arbejdstagere, der havde søgt om SU, og at Sverige, der har haft en anden praksis, ikke har haft en anden udvikling,« siger ministeren, der dog understreger, at man vil følge udviklingen tæt. »Vi skal selvfølgelig følge den her udvikling nøje, og det er klart, at når man har fået en dom, er det jo fordi, man synes, man har haft en rigtig praksis og er ked af, at den skal laves om. Men der er bare ingen grund til at gå i panik,« siger Morten Østergaard. Regeringen forventer, at udgifterne til SU med dommen vil stige med omkring 200 millioner kroner, som skal findes på finansloven. »Vi afsætter en sum, så vi er sikre på, at vi i hvert fald ikke får problemer med budgettet, men om vi får behov for at kigge på noget fremadrettet, synes jeg, at de her tal sætter et stort spørgsmålstegn ved,« siger Morten Østergaard, der mener, at afgørelsen fra EU blev fedtet ind i et politisk spil om vækstpakke, kontanthjælp og SU. »Var den dom kommet på et hvilket som helst andet tidspunkt, tror jeg ikke, den havde fået så meget opmærksomhed,« siger han.

Mest læste i dag

I hvert fald er der ingen grund til panik, lyder det fra uddannelsesminister Morten Østergaard (R) på baggrund af tal fra Sverige.

Tallene viser ifølge ministeren, at Sverige ikke er blevet oversvømmet af udenlandske studerende, selv om de arbejder ud fra den praksis, som Danmark nu skal til at følge.

Bare 333 personer blev i Sverige sidste år godkendt til at få SU som vandrende arbejdstagere efter den praksis, som EU vil have Danmark til at følge.

»Jeg synes, tallene viser, at der ikke er nogen grund til at gå i panik,« siger Morten Østergaard.

Særligt Dansk Folkeparti og Venstre har frygtet, at udenlandske studerende ville strømme til Danmark for at modtage SU, og frygten fik tidligere på ugen Dansk Folkeparti til at blokere for forhandlingerne om en SU-reform.

Konkret betyder dommen, at de danske myndigheder ikke som tidligere kan afvise europæiske studerende, der kommer hertil for at studere, men som også arbejder ved siden af studiet, i at modtage SU.

Danske myndigheder har ellers hidtil kun givet SU til EU-borgere, der først og fremmest har søgt til Danmark som vandrende arbejdstagere, fundet et arbejde og herefter søgt ind på et studie. På den baggrund blev 277 personer godkendt til at få SU i Danmark sidste år.

Skeler man til Sverige, der længe har fulgt den praksis, som Danmark nu skal til at følge, er der dog grund til at slå koldt vand i blodet, lyder det fra Morten Østergaard.

»Jeg har igen og igen sagt, at nu må man lige slå koldt vand i blodet, fordi der på dansk jord var et ganske overskueligt antal EU-arbejdstagere, der havde søgt om SU, og at Sverige, der har haft en anden praksis, ikke har haft en anden udvikling,« siger ministeren, der dog understreger, at man vil følge udviklingen tæt.

»Vi skal selvfølgelig følge den her udvikling nøje, og det er klart, at når man har fået en dom, er det jo fordi, man synes, man har haft en rigtig praksis og er ked af, at den skal laves om. Men der er bare ingen grund til at gå i panik,« siger Morten Østergaard.

Regeringen forventer, at udgifterne til SU med dommen vil stige med omkring 200 millioner kroner, som skal findes på finansloven.

»Vi afsætter en sum, så vi er sikre på, at vi i hvert fald ikke får problemer med budgettet, men om vi får behov for at kigge på noget fremadrettet, synes jeg, at de her tal sætter et stort spørgsmålstegn ved,« siger Morten Østergaard, der mener, at afgørelsen fra EU blev fedtet ind i et politisk spil om vækstpakke, kontanthjælp og SU.

»Var den dom kommet på et hvilket som helst andet tidspunkt, tror jeg ikke, den havde fået så meget opmærksomhed,« siger han.