Minister-trussel sender jyske biskopper på barrikaderne

Det er helt hen i vejret, når kirkeminister Manu Sareen (R) erklærer sig parat til at lukke op mod 200 kirker. Det mener flere jyske biskopper.

»Jeg synes lige, vi skal spise brød til. Det, vi har manglet - og som skiftende kirkeministre har haft 30 år til at bringe i orden - er en lovgivning på området,« siger Viborgs biskop, Karsten Nissen.

Elisabeth Dons Christensen, biskop i Ribe, bakker op:

»Det har vi bedt om de sidste 30 år. Det vil være rart at vide, hvilke regler både sogne og stifter skal arbejde efter, hvis vi skal komme i en sådan situation. Men det (kirkelukninger, red.) er ikke det, der står først for hos os,« siger hun.

Landsforeningen af Menighedsråd meldte sig forleden i koret, der efterlyser »klare regler og retningslinjer på området«.

Karsten Nissen mener, den aktuelle debat om kirkelukninger i København, hvor en række kirker blev reddet i sidste øjeblik, illustrerer behovet for lovgivning.

»Grunden til, at situationen i København udviklede sig, som den gjorde, er, at der ikke er regler for lukning af kirker. Det, synes jeg, man allerførst skal have på plads. Derefter kan man tage fat på en lokal proces og se, om der er overflødige kirker«.

Tilsvarende toner lyder fra Kjeld Holm, Aarhus’ biskop:

»Der skal klarere regler til. Det skal forberedes grundigt, ellers kan det blive noget frygteligt juks. Der må som udgangspunkt være en dyb respekt for det folkelige element og den demokratiske medbestemmelse fra menighedsrådenes side,« siger han og advarer mod, at beslutningerne tromles igennem fra København:

»Manu Sareen er en klog mand, men han ved ikke noget om, hvordan de demografiske og kirkelige forhold er i for eksempel Aarhus Stift. Den største trussel er, hvis man fra politisk side begynder at lave noget, der slet, slet ikke har genklang i den folkelige og kirkelige virkelighed,« siger Aarhus-biskoppen.

Kjeld Holm og Karsten Nissen mener, det er forkert at sammenligne København og resten af landet, når det handler om kirkernes funktion og betydning.

»Der er stort set kirkegårde ved hver eneste kirke herovre, og det vil sige, at der er folk, som er knyttet følelsesmæssigt til gravsteder. Skulle man så pludselig have noget helt andet i det kirkehus - nej, lad ham (ministeren, red.) nu stikke den prøveballon ud, og så lad os på et tidspunkt finde ud af, om der skal en eller anden lovgivning til,« siger Kjeld Holm.

Kirkeminister Manu Sareen har ikke ønsket at udtale sig til Berlingske Nyhedsbureau. Til Kristeligt Dagblad siger han:

»Jeg siger ikke, at 200 små kirker skal lukkes. Jeg siger, at der i hvert fald er 200 kirker i Danmark, som skal vurderes. Måske ender det med, at der slet ikke lukkes flere kirker. Det er fint med mig«.

Ifølge Kristeligt Dagblad er 65 procent af de lukningstruede kirker placeret i Jylland.

Karsten Nissen mener ikke, antallet af sognebørn kan bruges til ret meget i debatten.

»Man kan ikke sige, at alle kirker med færre end 200 sognebørn skal lukke. Det er en alt for sort-hvid diskussion. Det afgørende er, at man lokalt kan vurdere, om der er kirker, som er overflødige,« siger han og uddyber:

»Vi har for eksempel en kirke her i stiftet, hvor der bor 43 mennesker i sognet - den er næsten fyldt hver gang, der er gudstjeneste. Der er ingen, der drømmer om at lukke sådan en kirke. Det har meget at gøre med, hvordan det lokale kirkeliv er, og hvor langt der er til nærmeste kirke«.

Biskopperne mener, at ministeren skaber usikkerhed med sin melding.

»Jeg synes, det er lidt ærgerligt, fordi det giver uro på linjerne, og vi arbejder meget stabilt frem mod at have den gudstjenestefrekvens, der passer til det enkelte sogn. Og man skal huske på, at kirken bruges til meget andet end en søndagsgudstjeneste,« siger Elisabeth Dons Christensen.

»Lovgivning ville bringe ro og give mulighed for, at vi kan drøfte det på en ordentlig måde,« siger Karsten Nissen.

 

Dagens Gossip