Minister vil gøre livet lettere for industrifiskerne

Skrevet af John Meyer

29/11/2012
Fiskerne skal have en minimumskvote, og den skal være klar til tiden. Det er Mette Gjerskovs hovedbudskaber, når hun i dag vil diskutere sperlingkvoter med sine kollegaer i EU’s ministerråd. - Vi stiller krav til fiskerne, og derfor må de også forvente af os, at vi prøver at gøre systemet så smidigt som muligt. Og der må vi indrømme, at det forløb, vi havde her i efteråret, ikke var optimalt. Selvom vi lagde alle kræfter i, tog det fem uger at åbne fiskeriet, og det er simpelthen for lang tid, siger Mette Gjerskov. Sperlingkvoten var på nul i 2011 og i 2012, men i efteråret forelå en ny videnskabelig rådgivning der viste, at man kunne genåbne fiskeriet. Fordi der gik meget lang tid med at få tilladelsen igennem i EU, kunne fiskerne ikke få det fulde udbytte af sperlingkvoten. Derfor foreslår Mette Gjerskov nu tre ting: 1. Der skal være færre udsving i kvotestørrelserne, så fiskerne kan få en minimumskvote, de kan fiske hvert år. 2. Det skal overvejes at flytte kvoteåret, så det følger fiskene og ikke kalenderåret 3. EU skal være hurtigere til at fastsætte kvoten, så fiskerne kan komme i gang med det samme. - Vi har brug for en langsigtet forvaltningsstrategi for sperling, der både sikrer, at der er sperling nok i fremtiden, og som fastsætter rimelige kvoter. De skal fastsættes hvert år på oktobermødet, når vi har modtaget den seneste videnskabelige rådgivning. Det vil gøre livet lettere både for os selv, for EU og for fiskerne, siger Mette Gjerskov.

Mest læste i dag

Fiskerne skal have en minimumskvote, og den skal være klar til tiden. Det er Mette Gjerskovs hovedbudskaber, når hun i dag vil diskutere sperlingkvoter med sine kollegaer i EU’s ministerråd.


- Vi stiller krav til fiskerne, og derfor må de også forvente af os, at vi prøver at gøre systemet så smidigt som muligt. Og der må vi indrømme, at det forløb, vi havde her i efteråret, ikke var optimalt. Selvom vi lagde alle kræfter i, tog det fem uger at åbne fiskeriet, og det er simpelthen for lang tid, siger Mette Gjerskov.

Sperlingkvoten var på nul i 2011 og i 2012, men i efteråret forelå en ny videnskabelig rådgivning der viste, at man kunne genåbne fiskeriet. Fordi der gik meget lang tid med at få tilladelsen igennem i EU, kunne fiskerne ikke få det fulde udbytte af sperlingkvoten. Derfor foreslår Mette Gjerskov nu tre ting:
1. Der skal være færre udsving i kvotestørrelserne, så fiskerne kan få en minimumskvote, de kan fiske hvert år.
2. Det skal overvejes at flytte kvoteåret, så det følger fiskene og ikke kalenderåret
3. EU skal være hurtigere til at fastsætte kvoten, så fiskerne kan komme i gang med det samme.

- Vi har brug for en langsigtet forvaltningsstrategi for sperling, der både sikrer, at der er sperling nok i fremtiden, og som fastsætter rimelige kvoter. De skal fastsættes hvert år på oktobermødet, når vi har modtaget den seneste videnskabelige rådgivning. Det vil gøre livet lettere både for os selv, for EU og for fiskerne, siger Mette Gjerskov.