Minister vil Højesterets-flaskehals til livs

Problemet med de alt for lange ventetider i Højesteret anerkendes af justitsministeren, der nu sender sagen videre til et udvalg.

Men løsningen ligger ikke lige om hjørnet. Først næste efterår ventes udvalget at komme med et udspil.

For tiden tager det i gennemsnit to år at få afgjort en civil retssag i landets øverste domstol.

Og for borgere og virksomheder er det ikke rimeligt, har Højesteret selv erkendt.

- Vi kan ikke være ventetiderne bekendt, sagde retspræsident Børge Dahl for nylig til Ritzau.

Han har derfor skrevet til justitsminister Morten Bødskov (S) og bedt om hjælp. Årsagen til de for høje sagsbunker er angiveligt, at dommerne bruger alt for megen tid på sager, der ikke er principielle og væsentlige.

Nu skriver ministeren i et svar til retspræsidenten i Højesteret, at han godt kan se problemet.

Bødskov skriver, at han er "meget optaget af at sikre, at Højesteret fortsat kan indtage den helt centrale rolle i det samlede domstolssystem."

I september nedsatte ministeren et udvalg, der skal se på en mere effektiv og hurtigere behandling af de civile retssager.

Dette udvalg får nu af Morten Bødskov en ekstra opgave med at forkorte de lange ventetider, som borgere udsættes for i Højesteret.

I 2007 skete der en stor reform af retsvæsnet, som skar antallet af byretter ned, og i samme forbindelse var det tanken, at Højesteret skulle koncentrere sig om de væsentligste, principielle sager.

Sådan er det bare ikke gået. Hver tredje af de civile ankesager, som Højesteret har fået fra landsretterne, stemples som "uegnet". Og hver anden ankesag fra Sø- og Handelsretten burde aldrig være røget helt til tops, mener Højesteret.

 

 

Dagens Gossip