Ministerrokade: Hvem vil Thorning fyre?

Det var planen, at Henrik Sass Larsen skulle være finansminister allerede ved regeringsdannelsen i oktober 2011, men det fik en manglende sikkerhedsgodkendelse fra PET sat en stopper for. Efterfølgende blev han i en periode sendt ud i den politiske periferi, indtil han for lidt over et år siden blev udnævnt som ny gruppeformand. Hvis han bliver minister, vil det markere hans endelige tilbagevenden i dansk toppolitik, skriver Berlingske.

Hos flere i den socialdemokratiske gruppe og top er der et udtalt ønske om, at Henrik Sass Larsen skal tages med på holdet.

»Man skulle være blind, hvis man ikke kunne se, at Sass ville styrke regeringen markant. Han har en sikker politisk fornemmelse og stor forståelse for det politiske spil,« siger en socialdemokratisk toppolitiker.

Partiets integrationsordfører og borgmesterkandidat i Fredericia, Jacob Bjerregaard (S), udtrykte ved regeringsdannelsen på sin Facebook-profil, at han »ikke følte glæde« over det nye ministerhold, fordi Henrik Sass manglede. I dag siger han:

»Henrik er en af de bedste politikere i kongeriget. Jeg var som bekendt dybt skuffet over, at han ikke blev minister, og derfor håber jeg stadigvæk, at han bliver det, hvis der kommer en rokade«.

Flere centrale kilder nævner det som sandsynligt, at han overtager Annette Vilhelsens (SF) Erhvervs- og Vækstministerium.­

Mens Henrik Sass Larsen – som ikke ønsker at kommentere oplysningerne – står til at komme ind på det socialdemokratiske ministerhold, er der andre, der er i fare for at ryge ud. Centrale regeringskilder nævner fødevareminister Mette Gjerskov (S) og transportminister Henrik Dam Kristensen (S) som mest udsatte, da det blandt andet er deres poster, kilderne forventer, kan indgå i en rokade.

Alt peger ifølge flere kilder i regeringens top på, at rokaden kommer i august eller september. I oktober, november og december vil man nemlig være travlt optaget af kommunalvalg og forhandlingerne om en finanslov.

Ifølge Berlingskes kilder risikerer forsvarsminister Nick Hækkerup (S) en degradering, da der i regeringstoppen er en udtalt irritation over, at han i fleres øjne agerede illoyalt under forhandlingerne om den store vækstplan, hvor selskabsskatten – stik imod hvad Nick Hækkerup tidligere havde sagt – blev sænket.

Et scenario, som nævnes af kilder, er muligheden for at degradere Nick Hækkerup til europaminister. Den nuværende på den post, Nicolai Wammen (S), står nemlig til at blive forfremmet. Han nævnes både som mulig ny forsvarsminister eller ny udenrigsminister.

Tidligere har der i B.T. været forlydender om, at beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) skulle være fyringstruet. Det afvises dog blankt af flere topkilder, ligesom boligminister Carsten Hansen (S) ifølge kilderne sidder trygt.­

Selve rokaden forventes af en lang række kilder at blive åbnet af SF, da deres ministerposter ikke anses for at være befordrende for at markere partiets politiske linje.

Analysen hos stort alle Berlingskes kilder er, at Villy Søvndal (SF) vil blive fyret som udenrigsminister, så den post kan byttes til mere bløde ministerier som Transportministeriet, Socialministeriet og Fødevareministeriet.

Kilder forventer, at Annette Vilhelmsen vil søge over i et af de mere værdibårne ministerier, og at det netop er hendes nuværende post, som Henrik Sass Larsen vurderes at overtage.

Skatteminister Holger K. Nielsen (SF) bliver med al sandsynlighed som skatteminister, skriver Berlingske, mens­ der ifølge Berlingske er mulighed for, at handels- og investeringsminister Pia Olsen Dyhr (SF) bliver forfremmet til et tungere ministerium.

Berlingske erfarer, at økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) har gjort klart over for Helle Thorning-Schmidt og Annette Vilhelmsen, at hun ikke ønsker at rokere på sit ministerhold.

Uddannelsesminister Morten Østergaard (R) nærer ifølge Berlingskes kilder ingen ønsker om at få et andet ministerium. Skulle det alligevel ske, er forudsætningen, at han kan fortsætte i de magtfulde Økonomi- og Koordinationsudvalg. Centrale kilder oplyser dog, at Vestager ikke vil modsætte sig en rokade, og at hun vil være forhandlingsvillig.

 

Dagens Gossip