Ministre kaldes i samråd om bistandssvindel

23/05/2013 13:36

BNB

Nyheder
Det bekræfter Venstres udviklingsordfører Jakob Ellemann-Jensen (V) overfor Berlingske Nyhedsbureau.Indkaldelsen kommer efter Informations afsløring af, at danske bistandsprojekter i Afghanistan i mindst ti tilfælde siden 2005 har været ramt af korruption og svindel. Eksempelvis har en vagt, der konspirerede med en nabo og fire andre, tømt pengeskabet hos en dansk NGO, og i et andet tilfælde har en afghansk minister brugt donorpenge på en lejlighed og luksusmøbler.»Vi klar over, at vi løber en risiko med den bistand, vi giver til Afghanistan. Men vi har selvfølgelig en forpligtelse til ikke at smide gode, danske skattekroner i et eller andet sort hul. Hvis det her er så omfangsrigt, som det lader til, så må vi få indført nogle skrappere kontrolforanstaltninger,« siger Jakob Ellemann-Jensen.Han understreger, at løsningen ikke blot er at smække pengekassen i.»Vi har en særlig moralsk forpligtelse over for såvel Afghanistan som de danske soldater, der er faldet i kampen for et friere og fredeligere Afghanistan, til at fortsætte vores bistandsindsats,« siger udviklingsordføreren.Danmark har siden 2002 givet over 3,5 milliarder kroner til genopbygningen af Afghanistan.

Mest læste i dag

Det bekræfter Venstres udviklingsordfører Jakob Ellemann-Jensen (V) overfor Berlingske Nyhedsbureau.

Indkaldelsen kommer efter Informations afsløring af, at danske bistandsprojekter i Afghanistan i mindst ti tilfælde siden 2005 har været ramt af korruption og svindel. Eksempelvis har en vagt, der konspirerede med en nabo og fire andre, tømt pengeskabet hos en dansk NGO, og i et andet tilfælde har en afghansk minister brugt donorpenge på en lejlighed og luksusmøbler.

»Vi klar over, at vi løber en risiko med den bistand, vi giver til Afghanistan. Men vi har selvfølgelig en forpligtelse til ikke at smide gode, danske skattekroner i et eller andet sort hul. Hvis det her er så omfangsrigt, som det lader til, så må vi få indført nogle skrappere kontrolforanstaltninger,« siger Jakob Ellemann-Jensen.

Han understreger, at løsningen ikke blot er at smække pengekassen i.

»Vi har en særlig moralsk forpligtelse over for såvel Afghanistan som de danske soldater, der er faldet i kampen for et friere og fredeligere Afghanistan, til at fortsætte vores bistandsindsats,« siger udviklingsordføreren.

Danmark har siden 2002 givet over 3,5 milliarder kroner til genopbygningen af Afghanistan.