Mobning: Silas' opgør på TV 2

Du kender ham måske som danser i TV 2-programmet ”Vild med dans” – eller også har du måske set ham i en teaterforestilling. Silas Holst. Kæk, dygtig og fuld af selvtillid.

Eller sådan virker det i hvert fald, når man ser ham. Men virkeligheden er en anden, for Silas bærer på en tung byrde, som blev lagt på ham fra første skoledag.

Første skoledag
Som seksårig begyndte Silas Holst i 0.klasse på Johannesskolen på Frederiksberg, og det var en dag, han havde set frem til med længsel og glæde. Men meget hurtigt blev forventningen om den glade skolegang vendt til det modsatte.

Silas blev udsat for massiv mobning fra de andre børn, daglige tilråb som ”homo” og ”fede svin”, mælk der blev smidt efter ham og ting som blev taget fra ham.

Oplevelser, der gav selvmordstanker, og som den dag i dag, stadig sidder dybt i ham.

For mange børn mobbes
Mange børn har det som Silas. Seneste opgørelse fra Børnerådet (2008) viser, at omtrent hver fjerde skoleelev har oplevet at blive mobbet inden for de seneste to måneder. Mobbet af dem, der skulle være deres venner, og mærke at de får ondt i maven, når de nærmer sig skolen.

Seks unge mobbeofre
I otte nye programmer samler Silas derfor seks unge fra hele landet, der alle har oplevet mobning. Sammen med psykolog Anna Bjerre tager Silas de seks unge med på camps, hvor de skal lære at overskride deres egne grænser, og derigennem få genopbygget deres nedbrudte selvværd, og lære at tale højt om mobningen.

- Jeg er hverken pædagog eller psykolog, men jeg har på egen krop prøvet det, som vores seks unge står midt i, og jeg ved, hvordan det føles. Jeg kan ikke love dem, at de aldrig bliver mobbet igen, men jeg kan give dem nye måder at tænke på og klare sig på, og forhåbentlig gøre dem stærkere og i stand til at sige fra og i det hele taget bare tale om problemerne, siger Silas Holst.

Tal om det
Silas fortalte ikke sine forældre, hvad han hver dag blev udsat for i skolen, for han syntes, det var flovt. Og lærerne greb ikke ind – måske fordi de ikke så det. Måske fordi de ikke var rustet til at håndtere mobning.

- Mobning har eksisteret altid, og selv om vi ved en hel masse om det, er det kun blevet værre – også fordi vi i dag kan blive mobbet hele døgnet rundt – på facebook, på mobilen, med sms’er. Da jeg var barn, havde jeg mit frirum, når skolen var overstået. I dag har de mobbede børn aldrig fri. Ja, selv voksne mobber hinanden, slutter Silas Holst.

Der er premiere på ”Silas’ opgør” tirsdag 8. januar kl. 20.50 på TV 2.

 

Dagens Gossip