Modstandere mistænkes for læk af klimarapport

Udkastet til en stor FN-rapport om klimaforandringer er blevet lækket på internettet.

Klimaskeptikere er under mistanke for at stå bag for at miskreditere FN's videnskabelige panel (IPCC).

Første del af rapporten fra IPCC skal ifølge planen offentliggøres i september næste år. Den ventes at vise, at verden er på katastrofekursus, når det gælder den globale opvarmning.

IPCC har ikke identificeret de folk, der står bag lækagen, men en klimaskeptiker, Alec Rawls, skriver i en blog, at han har lagt udkastet til rapporten på nettet.

Rawls hævder blandt andet, at klimapanelet underspiller Solens indflydelse på klimaforandringerne. Det er "en uvidenskabelig absurditet", skriver han.

FN's klimapanel er et yndet mål for klimaskeptikerne, som inden FN's klimatopmøde i København i 2009 vakte opsigt, da de påviste mangler i den tidligere klimarapport fra 2007.

IPCC frygter, at noget lignende skal ske denne gang, og derfor advarede FN-panelet om, at "uautoriseret og for tidlig offentliggørelse af udkastene (til rapporten), som er et igangværende arbejde, kan føre til forvirring, eftersom tekstindholdet nødvendigvis vil blive ændret".

Klimapanelet er sammensat af førende videnskabsfolk rundt i verden.

- Dette er kun foreløbige dokumenter og langt fra den endelige version. Vi har flere end 31.000 dokumenter, som vi skal gennemgå, siger IPCC's næstformand, Jean Jouzel.

De mere end 31.000 dokumenter er kommentarer og forslag fra flere hundrede videnskabsfolk og regeringer.

Klimarapporten fra 2007 blev et vendepunkt i debatten om klimaforandringer. Den fastslog, at klimaforandringerne er menneskeskabte et langt stykke af vejen.

Det ventes, at IPCC i den nye rapport vil skærpe advarslen.

Flere nye rapporter taler om, at den globale temperatur kan stige med fire grader i dette århundrede i forhold til tiden før industrialiseringen i 1800-tallet.

På topmødet i København blev verdens lande ellers enige om at arbejde for, at temperaturstigningen holdes under to grader.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip