Monti lurer alligevel på regeringskarierre

Italiens fungerende premierminister, Mario Monti, siger, at han er parat til at lede sit land igen som regeringschef i en reformorienteret koalition, men han deltager ikke i selve valget i februar.

- Hvis et eller flere partier slutter op bag min agenda og foreslår mig som premierminister, så vil jeg overveje det nøje, siger Monti, som senere tilføjer, at han er parat til at opmuntre og rådgive en ny regering og om nødvendigt lede den.

På en med spænding imødeset pressekonference i Rom fremlægger Monti dele af et politisk program for genopretning af Italien og Europa, og han siger, at Italien har trukket sig selv ud af finanskrisen under hans ledelse de seneste 13 måneder.

- Programmet vil optrappe den igangværende reformproces og har fokus på at undgå, at der bliver taget farlige skridt tilbage, siger Monti.

Den 69-årige tidligere EU-kommissær og økonomiprofessor siger, at hans forgænger, Silvio Berlusconi, har forvirret ham ved at vakle frem og tilbage mellem at støtte og bekæmpe hans nu forhenværende teknokratregering.

Milliardæren og mediemogulen bebudede for nylig sit politiske comeback og gik straks til angreb på de reformer, Montis regering har gennemført, siden den tog over efter Berlusconi for et år siden. Men han har også prøvet at lokke Monti med over i sin lejr.

- Jeg er perpleks omkring min forgænger. Jeg finder det vanskeligt at følge hans tankebaner, siger Monti, som tog afstand til et forslag fra Berlusconi om at lede en eventuel borgerlig regering efter det kommende valg i februar.

Montis popularitet er faldet fra over 60 procent i november sidste år til omkring 30 procents opbakning nu.

Iagttagere siger, at han ikke ønsker at sætte sit renommé i Europa over styr i en kaotisk valgkamp, som også vil blive præget af højrepopulister og antieuropæiske bevægelser.

Den italienske præsident, Giorgio Napolitano, opløste parlamentet i Rom lørdag aften og banede dermed vej for nyvalg, der holdes den 24. og 25. februar.

Mario Monti indgav sin afskedserklæring fredag aften, kort efter at parlamentet med stort flertal havde godkendt finansloven for 2013.

Monti er blevet bedt om at lede en forretningsregering indtil valget.

/ritzau/AFP

 

 

Dagens Gossip