Moody's svinger kreditøksen mod vaklende Rusland

Skrevet af admin

17/01/2015

Dagens topnyheder

Ruslands økonomi vakler, og fredag har den fået endnu et nyreslag.

Kreditvurderingsbureauet Moody's har skåret sin vurdering af den russiske økonomi en enkelt tak ned og advarer om, at der kan være endnu en nedjustering på vej.

Moody's begrunder nedjusteringen med det drastiske fald i olieprisen og den markante svækkelse af den russiske rubel, som får konsekvenser for Ruslands økonomiske vækstpotentiale.

Konkret hedder vurderingen nu "Baa3" mod tidligere "Baa2". Det nuværende niveau er det laveste i den klasse, som man betegner som interessant i investeringsøjemed.

Ryger vurderingen endnu et hak ned, så betragtes investeringer i russiske statspapirer som spekulative og med kreditstemplet "junk".

- Det alvorlige - og formentlig vedvarende - chok i olieprisen kombineret med russiske låntageres meget svære adgang til det internationale marked på grund af sanktioner underminerer økonomiske nøgletal og øger det finansielle pres på både den offentlige og private sektor, skriver Moody's.

Kreditvurderingsinstituttet vurderer, at Ruslands økonomi i år vil skrumpe 5,5 procent og yderligere tre procent i 2016. Det vil ifølge Moody's betyde, at væksten i løbet af de 10 år frem mod 2018 stort set vil være nul.

For Rusland er det den værste økonomiske krise i de 15 år, Vladimir Putin har siddet på magten i Rusland som præsident - og i en kortere periode som premierminister.

Putin har dog nedtonet betydningen af de vestlige sanktioner for Ruslands økonomiske nedtur.

Turbulensen omkring rublen gør, at udenlandske selskaber, der sælger varer til russerne, er påpasselige med at sælge deres varer i Rusland, da det er svært at prissætte varerne.

Forleden skar også Verdensbanken drastisk i sine forventninger til Ruslands økonomiske formåen.

/ritzau/AFP