Mor og far skal bevare gejsten på første skoledag

»Bekymringen går på, om det kommer til at gå godt for mit barn, lærer mit barn at læse, skrive og regne på det tidspunkt, hvor det forventes, at de skal kunne de her ting? Og også på den sociale side, får mit barn venner og nogle gode skoleoplevelser?« siger formand for foreningen Skole og Forældre, Mette With Hagensen.

Ifølge Birthe Ravn, som er seniorforsker ved Aarhus Universitet med speciale i forholdet mellem skole, hjem og lokalsamfund, er skolestarten ikke kun fyldt med bekymringer, men også en del positiv spænding, som det er vigtigt for forældrene at huske og holde fast i.

»Det er den mest åbne og positive situation, man har, når man starter i skolen - både for forældre og børn. Der skal foregå en masse spændende ting. Det, der kan være et problem, er at holde fast i den nysgerrighed og den positive holdning,« siger hun.

Den holdning og interesse er det nemlig vigtigt, at forældrene bevarer, så man sikrer, at de tager del i skolen. Både Birthe Ravn og Mette With Hagensen opfordrer forældrene til at involvere sig i deres barns skolegang fra start - og blive ved med det, også efter barnet er faldet til.

»Det er vigtigt som forældre at give udtryk for, hvilke forventninger man har, og hvad det er, man gerne vil. Der er nogle forældre, der er gode til at udtrykke sig om deres helt specielle interesser, og der er dem, der overhovedet ikke er gode til at udtrykke sig,« siger seniorforskeren.

»Det er en god idé at tage med over i skolen og se, hvad det er for en skole, så man kan snakke med børnene om det derhjemme og også involvere sig med de andre forældre, for klassefællesskabet er vigtigt, også for ens eget barn,« siger hun.

Skridtet fra stuen i børnehaven til klasseværelset i skolen kan virke syv mile langt. I skolen er der færre voksne til at holde øje med børnene, og der bliver stillet større krav til, at børnene selv husker madpakke og gymnastiktøj, samtidig med at der skal findes nye venner i skolegården.

Forældre kan gå praktisk til værks for at hjælpe sine børn med at blive skoleklar, forklarer Mette With Hagensen.

»Man kan øve med sit barn i at være så selvstændigt som muligt. Man kan øve skolevejen på gåben eller cykel og øve, hvad det er, man skal have med i skoletasken, når man går hjem. Man kan godt lære børnene at holde orden på egne ting derhjemme,« siger Mette With Hagensen.

Det sidste råd om den store dag er ikke at gøre den større, end den er.

»Det er en stor dag i børnenes liv, og det er også en stor dag i forældrenes liv, men på den anden side skal man også huske på, at man ikke skal gøre det til et større udstyrsstykke. Det, der er vigtigt, er, at man er der, og at man viser børnene, at skolen er vigtig, og at man også indgyder børnene troen på, at det her, det bliver godt,« siger Mette With Hagensen.

 

Dagens Gossip