Morsi-tilhængere varsler nye demonstrationer på fredag

Ifølge The Jerusalem Post oplyste gruppen Den Nationale Koalition til Støtte for Legitimitet, der kræver Morsis genindsættelse, i en erklæring:

»Vi vil standhaftigt fortsætte ad vejen til sejr over militærkuppet«.

Samtidig afventer et splittet Egypten den varslede løsladelse af Morsis forgænger, Hosni Mubarak, der ventes løsladt fra sin varetægtsfængsling. Det kan ske så tidligt som torsdag, lød det onsdag fra Mubaraks advokat.

En egyptisk domstol har onsdag besluttet, at den 85-årige Mubarak skal løslades i en korruptionssag, som er den eneste tilbageværende grund til, at han sidder bag tremmer.

Mubarak fik en livstidsdom i fjor for ikke at have sat en stopper for drabene på oprørere under opstanden mod ham i 2011. Men en appeldomstol accepterede i januar Mubaraks anke og beordrede en ny retssag, som kører i øjeblikket. Hovedpersonen kan dog ikke tilbageholdes længere, fordi han allerede har udstået den tid, han må være varetægtsfængslet forud for retssagen.

Den midlertidige premierministers kontor oplyste sent onsdag aften dansk tid, at Mubarak vil blive sat i husarrest efter sin løsladelse.

Nyheden om Mubaraks snarlige løsladelse fletter sig ind i en i forvejen yderst kompliceret politisk situation i Egypten, der har været i undtagelsestilstand siden den 14. august.

Flere end 1.000 tilhængere af den afsatte præsident Mohamed Morsi og Det Muslimske Broderskab er blevet arresteret siden den blodige rydning af to protestlejre i Cairo sidste onsdag, hvor mindst 600 mistede livet.

Dødstallet steg yderligere sidste fredag, hvor Det Muslimske Broderskab havde indkaldt til protester på det, de kaldte »vredens dag«. Hundredvis af mennesker blevet dræbt, og den seneste uges dødstal vurderes ifølge nyhedsbureauet Reuters til at være mindst 900, herunder 100 politibetjente og soldater.

Egypterne frygter, at løsladelsen af Mubarak vil komplicere situationen yderligere. To aktivistgrupper har allerede indkaldt til demonstrationer i protest mod hans forventede løsladelse.

Både USA og EU genovervejer støtten til Egypten efter den seneste tids blodsudgydelser i landet. Ifølge nyhedsbureauet Reuters har Saudi-Arabien imidlertid lovet at kompensere for eventuelle tab af økonomisk opbakning.

EUs udenrigsministre diskuterede onsdag mulige tiltag, der kan sætte en stopper for volden i Egypten. Udenrigsministrene nåede imidlertid ikke til enighed om en øjeblikkelig afskærelse af støtte af hverken finansiel eller militær karakter.

 

Dagens Gossip