Mors/Thy og den store forvandling

12/04/2013 20:00

BNB

Nyheder

Mest læste i dag

- Det er næsten som at komme til Makedonien. Vi kaster dog ikke med mønter, det vil jeg godt lige understrege, griner Mors/Thys direktør Carsten Hedemann ved sammenligningen mellem Mors/Thys hjemmebane og et håndboldbesøg på Balkan-halvøen.

Der er ingen tvivl om, at den lokale opbakning har betydning for, at Mors/Thy har fået en sensationel start på mændenes slutspil med sejre over Skjern og Bjerringbro-Silkeborg (BSV). Der er dog delte meninger om, hvorfor træner Jan Paulsens team pludselig har fundet et spillemæssigt niveau, der på kort tid har løftet holdet fra at være tæt på at ende i nedrykningsspil til at være kandidat til en DM-semifinale.

- Mors/Thy er jo et rigtigt fint håndboldhold. Og hvis Skjern og BSV tillader sig at spille under niveau, så har du en lige håndboldkamp. Du kan ikke tillade dig at ramme 75 pct. mod Mors. Så taber du, siger TV2s håndboldekspert Bent Nyegaard.

Han mener, at Aalborg, Skjern, KIF og BSV er markant bedre end de øvrige hold i Håndboldligaen, når de spiller på toppen. Det gjorde Skjern og BSV bare ikke mod Mors/Thy, siger TV2-eksperten, der dog har dyb respekt for Mors/Thys præstation indtil nu.

Mors/Thy-træner Jan Paulsen vil ikke acceptere, at hans holds succes bare handler om modstanderens manglende klarhed.

- Den køber jeg ikke. Skjern var i dén grad klar. Og BSV havde spillet en kamp i slutspillet inden os. De vidste godt, det var i gang, siger Paulsen og beder om mere kredit til hans eget mandskab.

- De havde åbenbart ikke troet, at vi kunne komme med det tryk og topniveau, vi gjorde, og som vi har i os, siger Jan Paulsen, der heller ikke bare vil sluge påstanden om, at hvis top 4-mandskaberne spiller op til deres bedste, så vinder de.

- Det kommer an på. Vi har jo haft nogle modtræk, som har gjort, at de blev presset. Vi vælger en offensiv form for forsvar, og det har de to hold ikke kunnet magte. Og så er de åbenbart ikke bedre, mener Mors/Thy-træneren.

Mors/Thys direktør Carsten Hedemann mener, at meget af klubbens succes her og nu har udspring i hjemmesejren over topholdet Aalborg den 9. marts. Efter et spillemæssigt middelmådigt forår hvor mange troede, at Mors/Thy igen ville gå glip af det slutspil, der var klubbens store mål, men som aldrig var nået, gjorde den sejr forskellen.

- Den gav et gevaldigt knald af optimisme og tro på, at nu kunne vi gøre det, fortæller Hedemann og tilføjer, at succes-følelsen både smitter af på spillerne og på opbakningen til holdet.

Ifølge direktøren er Mors/Thys håndboldherrer den succeshistorie, som man har higet efter i lokalområdet, som man kan samles om efter år med snak om virksomheder, der flytter væk, manglende arbejdspladser og bankkrak.

- Vores spillere oplever en kæmpe, kæmpe opbakning, når de spiller hjemme. Selv topklubberne herhjemme taler om, at hvis det ikke er Danmarks bedste hjemmebane, så er det i hvert fald Danmarks værste udebane og spille heroppe, siger Carsten Hedemann.

- Jeg tror personligt, at det er en del af den succes, de har på banen også. Spillerne er begyndt at finde ud af, hvad det betyder for lokalsamfundet, at de har succes. Og de bliver båret frem af den opbakning, de får i lokalsamfundet.

Jan Paulsen peger på endnu en årsag til, at Mors/Thy blomstrer lige nu.

- Jeg har nogle spillere med stort talent og som træner godt. Men de har ikke prøvet at vinde noget. Vi har hele tiden spillet med kniven på struben og håbet om slutspil, og så er der spillet med håndbremsen trukket. Men den forløsning, det har været at komme i slutspillet, har frigivet utroligt mange ting på holdet. Det gør, at nu kan vi spille frit. Der er ikke det store forventningspres. Det kan du så krydre med al det talent, jeg har på holdet, for jeg har spillere der har et højt topniveau, siger træneren.

Han mener dog, at succesen allerede nu er hjemme, uanset hvordan det går videre i slutspillet. Og målsætningen er uændret, at Mors/Thy skal blive mindst nummer tre i slutspilspuljen.

- Vi kan sagtens tabe med 10 og 12 i næste runde til dem. Fordi de fysisk er stærkere, end vi er og har større erfaring. Det kan blive til en semifinale men også, at vi bliver sidst i puljen. Og jeg kommer ikke til at kræve sejre i de sidste fire kampe. Vi går ind som til de to første kampe. Det har noget med slutspilsrutine at gøre. Vi har hidtil kunnet spille frit og nyde det. Nu er jeg spændt på at se hvordan mine spillere reagerer fra nu af, hvor der er kommet forventninger til holdet, siger Jan Paulsen.

Bent Nyegaard mener trods sin respekt for Mors/Thys præstation ikke, at holdet pludselig har udviklet sig til et semifinalehold, ligesom han tror, at både BSV og Århus kan vinde, når de besøger Bette Balkan.

- Nej, jeg tror ikke for alvor på Mors/Thy i semifinalen. Deres hjemmebane er sindssyg god, og hvis de rammer det, så er de dælme svære at spille mod på Mors. Men Århus er også et meget kompetent hold, og Erik Veje har alle mand klar. Så jeg bliver ikke overrasket, hvis de tager op til Mors og vinder, siger Bent Nyegaard.