»Mugabe er verdensmester i at manipulere et valg«

»Mugabe er verdensmester i at manipulere et valg. Der er ingen tvivl om, at han har forsøgt, men om det kan underkende hele valgresultatet, må vi vurdere, når de endelige rapporter fra observatørerne kommer,« siger Christian Friis Bach.

Mens Sydafrika har lykønsket Mugabe med sejren, har både EU, USA og Storbritannien udtrykt bekymring over de officielle resultater, der gav to tredjedele af parlamentets i alt 210 pladser til ZANU-PF. Med to tredjedele, altså 140 pladser, kan partiet egenhændigt ændre landets forfatning.

Ifølge den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, repræsenterer resultaterne ikke »et troværdigt udtryk for folket«.

»Vi lytter meget til de meldinger, der kommer fra blandt andre briterne, amerikanerne og Den Afrikanske Union, hvis vurderinger samlet bliver afgørende for, hvordan vi vurderer det her valg,« siger Christian Friis Bach.

Han vil, når de endelige rapporter foreligger, drøfte valget i EU med henblik på eventuelle konsekvenser for Zimbabwe.

»Hvis Mugabe er kommet til magten ved at manipulere valget, og hvis han fortsætter den ødelæggende kurs, han har haft de sidste 10-15 år, så er det klart, at så vil der ikke blive tale om dansk støtte - hverken til staten eller til regeringen eller til Mugabe. Vi vil fortsætte med at støtte befolkningen direkte gennem folkelige foreninger,« fortæller Christian Friis Bach.

Men selv hvis det viser sig, at Mugabe har vundet et valg, som reflekterer folkets vilje, vil der fra dansk side fortsat blive stillet krav til ham.

»Så vil vi jo bedømme ham på hans resultater. Han skal forny sig, forbedre sig og sikre et stærkt demokrati og fremgang i Zimbabwe. Kun hvis han gør det, vil han modtage vores støtte. Så der er lang vej igen for Mugabe, og der er desværre også lang vej igen for Zimbabwe,« siger udviklingsministeren.

Ifølge Udenrigsministeriet giver Danmark i år 165 millioner kroner til Zimbabwe til demokrati og menneskerettigheder, infrastruktur og landbrug. Hele beløbet, med undtagelse af én million kroner, går gennem civilsamfundet og internationale organisationer.

Præsident Robert Mugabe har ifølge de officielle resultater vundet valget med 61 procent af stemmerne mod oppositionsleder Morgan Tsvangirais 34 procent.

 

Dagens Gossip